Linkovi

Vučić sa američkim i britanskim predstavnikom o Kosovu, EU integracijama


Kongresmen Majkl Tarner i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: Instagram)
Kongresmen Majkl Tarner i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (foto: Instagram)

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa republikanskim kongresmenom iz Ohaja, Majklom Tarnerom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta. Vučić se sastao i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je Tarneru preneo da je unapređenje odnosa Srbije i SAD od najvećeg značaja. Konstatovao je da je robna razmena između dveju zemalja na rekordnom nivou i da će prvi put da pređe 1,2 milijarde dolara.

Predsednik Srbije je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU. Napomenuo je i da "Srbija ulaže ogroman napor u dijalog, uz posredovanje EU, kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora sa Prištinom", kao i da nastavlja da poštuje Dejtonski sporazum i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

Kongresmen Tarner je rekao da "veoma ceni liderstvo predsednika Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i to da je impresioniran ekonomskim rezultatima Srbije".

On je konstatovao da je svaki put kad dođe u Srbiju vidljivo veće približavanje EU, piše u saopštenju iz Vučićevog kabineta. Tarner je pohvalio Otvoreni Balkan kao važnu inicijativu za regionalnu saradnju.

Predsednik Vučić i kongresmen Tarner su konstatovali da saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja daje snažan podsticaj sveukupnim odnosima Srbije i SAD.

Majkl Tarner je član i Odbora za oružana pitanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Pič "zahvalio Vučiću na posvećenosti dijalogu"

Predsednik Srbije sastao se i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom sa kojim je takođe razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i UK, piše u saopštenju.

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Vučić je naglasio da "Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, posebno za Srbe na KiM, te da ulaže velike napore za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja".

Specijalni izaslanik Pič je zahvalio Vučiću na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije. On je podržao evropske aspiracije Srbije, naglasivši da je neophodno dalje unapređenje ljudskih prava i rad na reformama u različitim oblastima.

Pič je, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi kao posledici rata u Ukrajini, rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti i njenom unapređenju.

Vučić je istakao da je Srbija opredeljena za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske, u kojoj ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti.

XS
SM
MD
LG