Linkovi

Podneta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore nakon potpisivanja Temeljnog ugovora


Arhiva - Sednica Vlade Crne Gore (Foto: Flickr/Vlada Crne Gore)

PODGORICA - Skupštini Crne Gore podneta je inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore.

Predlog su podneli poslanički klubovi Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije Crne Gore i Liberalne partije, Socijaldemokrate Crne Gore i Demokratska unija Albanaca.

Kao razlog za to naveli su izostanak rezultata Vlade Crne Gore u realizaciji prioriteta utvrđenih prilikom izbora, navedeno je u saopštenju.

"Tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje", navode poslanički klubovi tih stranaka.

"Ignorantskim postupanjem premijera Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet", ukazano je u obrazloženju njihove inicijative.

"Zbog svega navedenog, a u namjeri da se zaštite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da naša zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno", zaključeno je u saopštenju.

Potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve
Potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve

Građanski pokret URA, crnogorskog premijera Dritana Abazovića, saopštio je da najave nekih partija koje podržavaju Vladu da će pokrenuti proces njenog izglasavanja ne zabrinjavaju.

"Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neće imati većinu jer vjerujemo da će se Skupština i partije u njoj znati na pravi način odrediti prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu", kazali su iz GP Ura.

Pozdravljaju i potpisivanje Temeljnog ugovora, kazavši da je nataj način riješeno decenijsko pitanje kojem je neosnovano pridat ogroman značaj.

"U našem fokusu nadalje su životne, egzistencijalne teme. Svjedočimo izvanrednoj turističkoj sezoni, borimo se za nove investicije i radna mjesta, bolju ekonomiju, veće plate i penzije, nove bolnice i puteve... To su teme koje interesuju većinu građana Crne Gore", poručili su iz Abazovićeve URE.

Potpis u Vili Gorica

Inicijativi o izglasavanju nepoverenja prethodilo je potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Podgorici u Vili Gorica.

Potpis na dokument stavilli su patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i premijer Dritan Abazović. Crnogorski premijer je kazao da je "jedno važno pitanje stavljeno ad acta".

"Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana", napisao je Abazović na Tviteru, nakon potpisivanja.

U izjavi koja je objavljena na na Vladinom Flickr nalogu Abazović navodi:

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo danas doveli do kraja jedan proces koji u Crnoj Gori, nažalost predugo traje. Vlada Crne Gore je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava i mi smo srećni i zadovoljni, ako smo ovim činom danas tome doprinijeli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da se na ovaj način okrećemo novi list, da se okrećemo izazovima, kojih ne fali u našem društvu, ali sve sa željom da gradimo društvo pravde i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima ”, naveo je Abazović i dodao:

“Zaista mi je čast i zadovoljstvo što mi je pripala nesvakidašnja prilika da, jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo danas zatvorimo, po mom skromnom sudu na jedan jako lijep, primjeren, dostojanstven način i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje”.

Patrijarh SPC Porfirije stigao je jutros u Podgoricu bez najave, a potpisivanje ugovora nije bilo najavljeno ni na zvaničnom sajtu Vlade. On je kazao da je danas potpisani ugovor "nešto što je bilo potrebno i Crnoj Gori i toj vjerskoj zajednici"."

"Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovdje, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", kazao je Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

"Zato što mi kao Crkva, u bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumijeva se da hoćemo da poštujemo Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo htjeli ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vjere, niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje drugo vjerske zajednice. Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu Crkvu i za sve vjernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gdje god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge vjerske zajednice po ovim pitanjima, da uvijek uz rame i rame borimo se za prava te vjerske zajednice, da budu u istoj mjeri ispoštovana i primijenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe", rekao je Porfirije.

Potpisivanju Temeljnog ugovora prisustvovali su i ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kao i episkop budimljansko-nikšićki Metodije, sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, zahumsko-hercegovački Dimitrije. Prisustvovali su i sekretar Svetog arhijerejskog sinoda SPC arhimandrit Nektarije (Đurić), protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protojerej Igor Balaban, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Krivokapić: Temeljni ugovor udar na Ustav Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je na sjednici Vlade Crne Gore, govoreći o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, da je posrijedi dokument koji "udara na temelje Ustava Crne Gore".

'Akt je ništavan, protiv je Ustava i oktroisan. Oktroisan je u Beogradu i donešen u Crnoj Gori. Zato nije mogao biti promijenjen. Svako će ponijeti svoje breme istorije'', kazao je Krivokapić i dodao:

"Mnogo što je učinjeno u istoriji ove države na prevaru, a ovo ulazi u dio tih istorijskih prevara. Zato ovo nije običan dan, dobar dan. Zato je ovo dan koji nas je udaljio od EU. Ovo danas nije bio ni lijep ni primjeren način. Nije lijepo ni primjereno da bilo ko vam dođe u kuću da bi ga nešto častili. Da je časna namjera bilo bi na vrata, javno uz poštovanje. Način na koji se nešto uradi pokazuje i motiv i integritet i dostojanstvo", kazao je Krivokapić.

Reagujući na izjavu ministra Krivokapića, premijer Abazović je kazao da je, kako je rekao, ''danas tužan dan samo za ljude koji žele da žive u prošlosti" i dodao da religijska pitanja ne spadaju u pregovarački proces sa EU.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da Temeljni ugovor nije upućen protiv bilo koje vjerske zajednice, dodajući da on "samo reguliše odnose između jedne vjerske zajednice i države Crne Gore".

XS
SM
MD
LG