Linkovi

SAD: Lider Islamske države izvršio samoubistvo tokom američke akcije u Siriji


Lokacija u severnoj Siriji u kojoj se prema navodima američke vojske nalazio poginuli lider Islamske države Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraši (Foto: AP Photo/Ghaith Alsayed)
Lokacija u severnoj Siriji u kojoj se prema navodima američke vojske nalazio poginuli lider Islamske države Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraši (Foto: AP Photo/Ghaith Alsayed)

Lider esktremističke grupe Islamska država poginuo je u četvrtak u akciji američkih specijalnih snaga u Idlibu u Siriji, kada je aktivirao bombu u čijoj su eksploziji poginuli i članovi njegove porodice, među kojima su žene i deca, saopštila je američka administracija.

Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraši bio je vođa Islamske države od smrti njenog osnivača Abu Bakr al-Bagdadija, koji je takođe poginuo kada je detonirao eksplozive tokom američke racije 2019. godine.

Američki predsednik Džozef Bajden je u obraćanju poručio da lider Islamske države, kako se izrazio, više nije među živima nakon akcije američke vojske u Siriji.

Lider Islamske države je u kukavičkom aktu odlučio da se digne u vazduh”, rekao je Bajden tokom obraćanja – dodavši da su američke snage primenile sve mere predostrožnosti kako bi se izbegle žrtve među civilnim stanovništvom.

Bajden je ukazao i da će američka vojska u saradnji sa partnerima nastaviti da vrši pritisak na militante Islamske države.

Prema izjavama očevidaca, američke specijalne snage sletele su u helikopterima i upale u kuću u delu Sirije pod kontrolom pobunjenika, a zatim se sukobile sa naoružanim osobama, prenosi agencija Asošijeted pres. Stanovnici navode da su pucnjava i eksplozije potresli grad Atme blizu turske granice, područje gde se nalaze kampovi za interno raseljene osobe.

Posle akcije, gornji sprat dvospratne kuće se urušio, dok je unutra svugde bila krv. Novinar koji je radio za AP i pojedini građani naveli su da su videli delove tela blizu mesta napada.

Ekipe hitne pomoći saopštile su da je 13 osoba poginulo, među kojima šestoro dece i četiri žene. Bajden je u saopštenju naveo da je naložio akciju da bi "zaštitio američki narod i naše saveznike, i učinio svet bezbednijim mestom".

Bajden je, uz potpredsednicu Kamalu Haris i savetnike za nacionalnu bezbednost, pratio akciju uživo u Beloj kući, saopštio je neimenovani zvaničnik, a prenosi AP.

“Misija je bila uspešna. Nije bilo američkih žrtava", saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Akcija, kako ocenjuje AP, predstavlja vojni uspeh za Sjedinjene Države u važnom trenutku, nakon što su problemi u drugim delovima sveta - uključujući i haotično povlačenje iz Avganistana - naveli saveznike i protivnike da zaključe da američka moć slabi.

Kuraši je uglavnom delovao u tajnosti nakon što je nasledio Bagdadija koji je bio zaslužan za stvaranje samoproglašenog kalifata, u okviru kojeg je Islamska država kontrolisala velike delove teritorije Sirije i Iraka, i vladala nad milionima ljudi.

Od poraza pre gotovo tri godine, ta ekstremistička organizacija izvodi terorističke napade u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG