Linkovi

Ko su dobitnici Predsedničke medalje slobode?


Predsednik Džo Bajden uručuje Predsedničku medalju slobode fudbalerki Megan Rapino na ceremoniji u Vašingtonu (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsednik Džo Bajden uručuje Predsedničku medalju slobode fudbalerki Megan Rapino na ceremoniji u Vašingtonu (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Gimnastičarka Simon Bajls i Megan Rapino, dvostruka pobednica Svetskog prvenstva u fudbalu, bile su među 17 Amerikanaca kojima je predsednik Džo Bajden uručio Predsedničku medalju slobode u Beloj kući u četvrtak.

Najviše civilno odlikovanje u SAD dodeljuje se onima koji pružaju "posebno vredan doprinos bezbednosti ili nacionalnom interesu Sjedinjenih Država, svetskom miru, kulturnim ili drugim značajnim javnim ili privatnim poduhvatima".

Simon Bajls, koja je ukupno osvojila 32 medalje na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima, izvodila je tačke u kojima je prkosila gravitaciji i na OI u Tokiju postala zagovornica mentalnog zdravlja sportista.

"Kada ona stoji na podijumu, vidimo ko je i šta je - osoba sa apsolutnom hrabrošću da svoj privatni bol pretvori u višu svrhu, da stane i govori za one koji ne mogu da sami sebe brane", rekao je Bajden.

Najmlađa ikada dobitnica Medalje slobode, 25-godišnja sportistkinja svedočila je pred senatskim odborom za pravosuđe da Američki gimnastički savez i olimpijski zvaničnici nisu preduzeli korake da zaustave seksualno zlostavljanje koje su gimnastičarke pretprele od timskog lekara Lerija Nasara.

"Danas je dodala svojoj kolekciji još jednu medalju - kako ćete naći mesto i za nju?", pitao ju je Bajden.

Megan Rapino, fudbalerka karakteristične ružičaste kose, vatrena liderka na terenu i van njega, osvojila je olimpijsko zlato 2012, i postala istaknuti borac za jednakost u platama muškaraca i žena, tokom pravnog spora svog tima sa američkom fudbalskom organizacijom.

"Megan je borac za ključnu američku istinu - da svako ima pravo da bude tretiran sa dostojanstvom i poštovanjem", kazao je Bajden.

Rapino je primila medalju rukujući se sa Bajdenom kome je namignula, noseći belo odelo sa inicijalima "BG" izvezenim na kragni, što je po svemu sudeći bila aluzija na Britni Grejner, košarkašku zvezdu koja je u pritvoru u Rusiji od februara pod optužbom za posedovanje droge.

Predsednik Džo Bajden sa Sindi Mekejn, udovicom senatora Džona Mekejna prilikom uručenja medalje slobode, 7. jula 2022.
Predsednik Džo Bajden sa Sindi Mekejn, udovicom senatora Džona Mekejna prilikom uručenja medalje slobode, 7. jula 2022.

Među ostalim dobitnicima medalje su pokojni senator Džon Mekejn, bivša članica Predstavničkog doma Gebi Gifords, koja je preživela oružani napad i sada je poznata zagovornica sprečavanja oružanog nasilja, kao i Oskarovac Denzel Vašington.

Posthumno su odlikovani i bivši predsednik unije američkih sindikata AFL-CIO Ričard Trumka, kao i osnivač kompanije Epl Stiv Džobs.

"Ja sam čovek koji je podstakao Džona Mekejna da se kandiduje za položaj", rekao je Bajden. "Znao sam da ima neverovatnu hrabrost, intelekt i savest".

Među odlikovanima su takođe časna sestra i aktivistkinja Simon Kembel, bivša predsednica Univerziteta Teksasa u Braunsvilu Hulieta Garsija, sveštenik Aleksandar Karlucos, otac palog američkog vojnika Kizr Kan, medicinska sestra Sandra Lindzi, aktivisti za građanska prava Dajen Neš i Fred Grej, bivši senator Alen Simpson, brigadni general Vilma Vot i aktivista Raul Izagir.

XS
SM
MD
LG