Linkovi

Amerikanke odbranile titulu prvaka sveta u fudbalu


Fudbalerka SAD Megan Rapino proslavlja pobedu na Svetskom kupu u Francuskoj (Foto: Reuters/Lucy Nicholson)
Fudbalerka SAD Megan Rapino proslavlja pobedu na Svetskom kupu u Francuskoj (Foto: Reuters/Lucy Nicholson)

Ženska fudbalska reprezentacija SAD osvojila je četvrtu titulu prvaka sveta pobedom nad zvaničnim šampionkama Evrope, selekcijom Holandije - 2:0 (0:0) pred skoro 60.000 gledalaca u Lionu, u Francuskoj.

Golove su postigle Megan Rapino u 61. minutu iz penala i Rouz Lavel osam minuta kasnije. SAD su tako odbranile trofej osvojen 2015. u Vankuveru, a najbolje su bile i 1991. i 1999. godine. Selektorka SAD Džil Elis postala je prvi trener sa dve titule šampiona sveta u ženskom fudbalu.

Amerikanke su mogle da reše pitanje pobednika i ranije, ali je na golu stajala sjajna Sari van Vinendal, koja je u nekoliko navrata spasila svoj tim. Nije međutim mogla ništa da učini da spreči gol iz penala, kojim se Rapino izjednačila sa saigračicom Aleks Morgan i reprezentativkom Engleske Elen Vajt na vrhu liste strelaca, sa po šest golova. Van Vinendal ja bila nemoćna i posle odličnog šuta Lavel sa ivice šesnaesterca u 69. minutu.

Megan Rapino je proglašena najboljom fudbalerkom Svetskog kupa u Francuskoj, dok je Sari van Vinendal najbolja golmanka.

XS
SM
MD
LG