Linkovi

Najmanje 21 osoba poginula u bombardovanju stambene zgrade kod Odese


Razrušena zgradu u napadu blizu Odese (Foto: REUTERS/Iryna Nazarchuk)
Razrušena zgradu u napadu blizu Odese (Foto: REUTERS/Iryna Nazarchuk)

KIJEV - U ruskom bombardovanju odmarališta i stambene zgrade kod Odese poginula je najmanje 21 osoba, a desetine su ranjene, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Susedi u selu Serhivka pomagali su spasilačkim ekipama koje pretražuju ruševine devetospratnice, čiji je deo u potpunosti uništen u ruskom napadu. Rusija je kopnene trupe koncentrisala na istoku Ukrajine, u Donbasu, a istovremeno je udvostručila broj vazdušnih napada širom zemlje.

Serhij Bratčuk, portparol regionalne uprave Odese, rekao je da je potvrđena 21 žrtva, među kojima i 12-godišnji dečak. Vlasti su ranije saopštile da je 41 osoba spasena iz zgrade sa 152 stanara. Regionalni guverner rekao je da su rakete iz sovjetskog doba ispaljene sa Crnog mora.

Kremlj je odbacio optužbe da napada civile, što je u petak ponovio i portparol Dmitrij Peskov.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, poginule su hiljade civila. Moskva negira da cilja civilno stanovništvo, i tvrdi da je cilj "specijalne operacije" da ukloni opasne nacionaliste. Napad na mete kod Odese je prvi otkako je Rusija napustila Zmijsko ostrvo, što je opisala kao "gest dobre volje" kako bi dokazala da ne blokira izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina, sa druge strane, tvrdi da su ruske snage potisnute sa Crnog mora posle artiljerijskih i raketnih napada, a predsednik Volodimir Zelenski je to proglasio "strateškom pobedom".

Međutim, ukrajinske snage jedva odolevaju u Lisičansku, strateški važnom gradu u Donbasu, koji je industrijsko jezgro Ukrajine.

Artiljerijska paljba dolazi sa svih strana, dok se ruska vojska približava gradu sa nekoliko strana, upozorio je regionalni guverner Serhij Gajdaj.

"Superiornost okupatora je veoma vidljiva. Jednostavno, doneli su sve svoje resurse da udare na nas", kaže Zelenski.

Ruske snage pokušavaju da opkole Lisičansk nakon što su preuzele Severodonjeck, drugi strateški važan grad u Donbasu.

U tom gradu, stanovnici koji su izašli iz skloništa, sada pretražuju ruševine da vide da li je nešto ostalo od njihovih domova.

"Skoro cela infrastruktura je uništena. Živimo bez gasa, struje i vode od maja. Drago nam je da se ovo završilo, možda će sada da počne rekonstrukcija i možda ćemo se manje više vratiti normalnom životu", kazao je 65-godišnji Sergej Olenik iz Lisičanska.

XS
SM
MD
LG