Linkovi

Abazović: Uskoro rešenje pitanja Temeljnog ugovora sa SPC


Crnogorski premijer Dritan Abazović odgovara na pitanja poslanika (Foto: Screenshot)
Crnogorski premijer Dritan Abazović odgovara na pitanja poslanika (Foto: Screenshot)

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je u ponedjeljak da “uskoro očekuje rješenje pitanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom”.

“Mislim da ćemo tokom ove nedjelje, ili u ova dva, tri dana javnost obavijestiti o tome. To će ići i na komisiju i na Vladu, a onda neka se svako izjasni kako hoće”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. On je, takođe, rekao da u vezi sa pitanjem Temeljnog ugovora “ima disonantnih tonova”.

Da li neko želi da ruši Vladu oko toga?, to nije moj problem. Dok sam premijer bavim se državnim pitanjima. Ni moja URA me ne interesuje i tamo ima disonantnih tonova. Koliko će Vlada da traje neka odluči Parlament. Tretiranje ovih tema treba da se završi na pošten način i da se prelazi na druge teme”, kazao je Abazović.

Crnogorski premijer navodi da je “Temeljni ugovor obaveza države”.

“Mislim da će ovaj biti najviše u skladu sa zakonom u odnosu na sve što je potpisala država. Druge vjerske zajednice koje budu iskazale želje, među njima Crnogorska pravoslavna crkva imaće isti tretman. Svi imaju jednaka prava i obaveze”, kazao je Abazović.

Prema riječima Abazovića “temeljni ugovor sa SPC je politički predimenzionirano pitanje koje ima za cilj da u kontinuitetu stvara nepotrebne društvene podjele”.

Komentarišući predstojeću posjetu Srbiji, Abazović je, odgovarajući na pitanja novinara nakon Premijerskog sata rekao da očekuje da se “resetuju odnosi”.

“Očekujemo da donesemo neke male pobjede za građane, uspostavimo komunikaciju koja bi rezultirala većom produktivnošću u narednom periodu. Ne bih tretirao ovu posjetu kao nešto specijalno iako vidim da su očekivanja od nje velika”, kazao je Abazović.

Premijer je u Skupštini tokom Premijerskog sata, takođe, rekao da su ekonomske teme u fokusu rada Vlade.

“Svi ministri rade na tome da se na jesen ne desi velika energetska i ekonomska kriza koja je moguća i u Crnoj Gori. Nadam se da neće biti velike ekonomske kataklizme, ali treba da djelujemo brže i ne treba da se plašimo. Ovu ekonomiju drži taj iracionalni strah, od otvaranja, ulaženja u velike projekte”, kazao je Abazović.

“Intencija je da vratimo Luku Bar u stoprocentrno državno vlasništvo. Nakon toga da se nađe svjetski operater koji će je totalno promijeniti, jer ko bi ušao u to, uticao bi na investitore da se završi autoput i Crna Gora poveže sa Srbijom, jer ga ne interesuje tržište od 600.000 ljudi. Spremni smo da uđemo u razgovore jer je trenutni investitor izrazio spremnost da izađe iz posla”, kazao je Abazović.

XS
SM
MD
LG