Linkovi

Ustavni sud: Đukanović nije prekršio Ustav izjavama o ustoličenju Joanikija


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović
Ustavni sud Crne Gore saopštio je u petak da prijedlog odluke sudije izvjestioca da je predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav javnom sugestijom da se izmjesti ustoličenje mitropolita SPC Joanikija sa Cetinja, nije dobio potrebnu većinu glasova tog suda.
“Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsjednik Suda Budimir Šćepanović i sudije – Milorad Gogić, Miodrag Iličković i Desanka Lopičić na sjednici od 4. februara 2022. godine, u predmetu U-IV br. 1/21, po predlogu za pokretanje postupka da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, nije donio Odluku jer Predlog Odluke sudije izvjestioca nije dobio potrebnu većinu (1:3)”, saopšteno je iz tog suda.
Predstavnici parlamentarne većine su ranije naveli je predsjednik prekršio Ustav zbog njegove dvije izjave uoči dogadjaja na Cetinju, u kojima je sugerisao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i najavio da biti prisutan na protestu na Cetinju na dan ustoličenja 5. septembra 2021.

Medjunacionalne tenzije obilježile su dan ustoličenja mitropolita SPC na Cetinju, nakon što je policija upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su se protivili namjeri da se ceremonija održi u Cetinjskom manastiru.

XS
SM
MD
LG