Linkovi

Odnosi Srbije i Mađarske najbolji u skorašnjoj istoriji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, Foto: video grab

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je posle susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Obrbanom da su odnosi dve zemlje najbolji u savremenoj istoriji, u svim sferama društvenog života, i u politici i ekonomiji.

Orban je naveo da Mađarska pruža podršku evropskim integracijama Srbije, te da očekuje da evropske institucije otvore šest poglavlja, koja je Srbija već spremila za otvaranje.

"Mi danas u Mađarskoj želimo da imamo susednu zemlju koja će biti zdrava, jaka i koja se dobro razvija, a to je Srbija", istakao je Orban.

Vučić je istakao je da su dve zemlje prošlu godinu završile sa trgovinskom razmenom od 1,76 mlrd evra, a da je u prvom kvartalu ove godine, i pored krize, zabeležn rast od 8,37 odsto. Dodao je da je Mađarska treći partner Srbije na nivou EU, i približava se drugom mestu.

Izgradnja pruge i podrška Mađarske

Vučić je naveo i da je bilo reči i o bilateralnim projektima kao što je pruga Beograd-Budimpešta, ali i pruga Subotica, Segedin, Baja, Subotica.

Prema Orbanovim rečima, izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta odvija sve bržim tempom, da saradnja sa Kinom mnogo znači, te podsetio i da se radi na izgradnji gasovoda.

Predsednik je preneo i da je posebno zamolio za dodatnu podršku Mađarske Srbiji na EU putu.

"Zahvalni smo i komesaru Verheiju, koji je mađarski izbor u EK i koji mnogo pomaže Srbiji. Zamolio sam za još snažniju podršku Srbiji, što je gotovo nemoguće, jer uvek i na svakom mestu Mađarska podržava Srbiju", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će je uz pomoć Mađarske i drugih moći da se osigura evropska budućnost Srbije.

Saradnja u pandemiji

Vučić je izrazio zahvalnost Mađarskoj za podršku i pomoć koju je naša zemlja dobila pandemije, u trenucima kada nije sa mnogo strana pomoć stizala.

Premijer Mađarske kaže da su se tokom epidemije korona virusa svi uverili da EU nema zajedničku politiku u oblasti zdravstva, ali da očekuje da u drugoj fazi borbe sa virusom EU bude uspešnija po tom pitanju.

Orban je rekao da je u Mađarsku došlo 120 aviona iz Kine sa tovarima medicinske opreme.

"Napravili smo vazdušni most sa Kinom, stiglo je 120 tovara, tako da imamo dovoljno sredstava tokom epidemije. Takođe, imamo zalihe da pomognemo drugima, ali da imamo i za svoje potrebe na jesen, ako u oktobru bude još jedna talas epidemije", naveo je Orban.

Kaže da u Mađarskoj imaju dovoljno maski i respitratora i da su izgradili i sopstvenu industriju, kao i da u ovakvim situacijama može dosta da se nauči.Facebook Forum

XS
SM
MD
LG