Linkovi

"Kasapini" iz Buče i Marijupolja na spisku sankcija EU


ARHIVA - Vreće sa telima civila ubijenih u Buči, 12. april 2022. godine (Foto: AP/Wladyslaw Musiienko)
ARHIVA - Vreće sa telima civila ubijenih u Buči, 12. april 2022. godine (Foto: AP/Wladyslaw Musiienko)

Evropska unija u petak je sankcionisala ruske vojne komandante za koje je navela da su predvodili trupe odgovorne za zverstva u Ukrajini, opisujući ih kao "kasapine" iz Buče i Marijupolja.

Najnoviji spisak EU takođe obuhvata Alinu Kabajevu koja je, kako se navodi, "blisko povezana" sa ruskim predsednik Vladimirom Putinom, iako je on demantovao da su u vezi.

EU je objavila imena još 65 osoba protiv kojih su uvedene sankcije, u okviru šeste runde kaznenih mera koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu. Novi paket sankcija obuhvata i zabranu na veći dio uvoza ruske nafte kao i odluku da se najvećoj ruskoj banci Sberbanci odseče pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Među 65 sankcionisanih su Azatbek Omurbekov, za kojeg EU navodi da je komandovao ruskim snagama koje su "ubijale, silovale i mučile civile u Buči", zbog čega je i dobio nadimak "Kasapin iz Buče".

Takođe je kažnjen Mihail Mizincev, general koji komandovao opsadom i bombardovanjem Marijupolja gde su poginule hiljade ljudi. U ruskim napadima na tu luku pogođeni su porodilište i pozorište, a stotine dece ubijene, saopšteno je u Briselu, zbog čega je Mizincev poznat kao "Kasapin iz Marijupolja".

Još jedna istaknuta oosoba na "crnoj listi" EU, na kojoj je ukupno više od 1.100 imena, je Kabajeva, bivša olimpijska gimnastičarka a zatim i članica parlamenta iz Putinove stranke Jedinstvena Rusija.

Ruski dnevni list Moskovski korespondent 2008. godine je preneo da je Kabajeva Putinova devojka. Ruski lider je odbacio tu tvrdnju, koju Rojters nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora. Dnevnik je zatvoren ubrzo nakon objavljivanja tog članka.

Sankcionisani su i Elizaveta i Nikolaj Peskov, deca Putinovog portparola Dmitrija Peskova, kao i njegova supruga - bivša klizačica Tatjana Navka.

Portparol Kremlja nije odgovorio na zahtev agencije Rojters da prokomentariše novi spisak sankcionisanih pojedinaca u EU, ali je državna novinska agencija TASS prenela da je poručio da je "EU pokazala nedostatak nezavisnosti" nakon što je sankcionisala njegovu porodicu posle sličnog poteza SAD.

Rekao je da je njegova ćerka nekada studirala u Francuskoj i da je volela tu zemlje, ali da sada živi i radi u Rusiji.

Brisel je na spisak stavio i Aleksandru Meljničenko, suprugu ruskog milijardera Andreja Meljničenka i bivšu članica grupe "Models" iz Srbije.

Meljničenko je sankcionisan u martu, ali je pokušao da izbegne posledice sankcija po njegove kompanije - za proizvodnju đubriva i uglja - tako što je vlasništvo prepisao supruzi kroz lanac firmi od Moskve do Bermuda, pokazala je istraga Rojtersa.

"Aleksandra Meljničenko ima koristi od bogastva svog supruga. Zajedno sa njim, vlasnica je dva stana vredna više od 30 miliona dolara", navela je EU u obrazloženju svoje odluke.

Najnovijim sankcijama obuhvaćen je i Arakdij Volož, koji je odmah podneo ostavku na mesto direktora Jandeksa, ruskog internet giganta u kojem udeo imaju i ruske državne banke, uključujući i Sberbanku, saopšteno je iz EU.

EU navodi da je Jandeks promovisao državni narativ i umanjivao vidljivost sadržaja u kojem se Kremlj kritikuje, uključujući i rat u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG