Linkovi

SZO: 200 slučajeva majmunskih boginja u više od 20 zemalja


Epruvete u laboratoriji sa testovima navirus majmunskih boginja.
Epruvete u laboratoriji sa testovima navirus majmunskih boginja.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je skoro 200 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno u više od 20 zemalja koje najčešće nisu poznate po izbijanju te neobične bolesti, ali su opisali epidemiju kao "ograničenu" i predložili stvaranje zaliha da bi se ravnomerno raspoređivale ograničene količine vakcina i lekova koji postoje na svetu.

Na javnom brifingu u petak, zdravstvena agencija UN saopštila je da i dalje ima mnogo pitanja bez odgovora o tome kako je izbila sadašnja epidemija, ali da nema dokaza da su genetske promene virusa dovele do epidemije.

“Prvo sekvenciranje virusa pokazuje da se on ne razlikuje mnogo od virusa kakve možemo da nađemo u zemljama u kojima su majmunske boginje endemska bolest i ovo izbijanje zaraze je verovatno više posledica promena ljudskog ponašanja", kaže Silvi Briand, direktorka SZO za pandemije i epidemije.

Ranije ove nedelje, glavni savetnik SZO izjavio je da je izbijanje bolesti u Evropi, SAD, Izraelu, Australiji i drugim delovima sveta verovatno povezano sa seksualnim aktivnostima na dva nedavna rejva u Španiji i Belgiji. To predstavlja značajno odstupanje od uobičajenog načina širenja u centralnoj i zapadnoj Africi gde ljude obično zaraze životinje kao što su glodari ili primati, i bolest se nije širila preko granica.

U petak, španske vlasti su saopštile da je broj slučajeva porastao na 98, među kojima je jedna žena, čija je infekcija "direktno povezana" sa lancem prenošenja koji je prethodno bio ograničen na muškarce, prema zvaničnicima u regionu Madrida.

Lekari u Britaniji, Španiji, Portugalu, Kanadi, SAD i drugim zemljama su primetili da se većina dosadašnjih infekcija pojavljivala kod gej i biseksualnih muškaraca. Međutim, stručnjaci ističu da bolest ne pogađa samo osobe jedne određene seksualne orijentacije. Silvi Briand iz SZO kaže da na osnovu toga kako se ranije razvijala bolest u Africi, sadašnja situacija deluje "pod kontrolom." Ipak je dodala da SZO očekuje da bude prijavljeno više slučajeva u budućnosti, navodeći da naučnici ne znaju "da li vide samo vrh ledenog brega i da li postoji mnogo više slučajeva koji do sada nisu otkriven u zajednicama".

Dok zemlje među kojima su Britanija, Kanada i SAD počinju da proučavaju kako vakcina protiv velikih boginja može da se koristi za suzbijanje bolesti, SZO je saopštila da njena ekspertska grupa analizira dokaze i da će uskoro objaviti smernice.

Doktorka Rozamund Luis, šefica odeljenja SZO za velike boginje, kaže da "nema potrebe za masovnom vakcinacijom", dodajući da se majmunske boginje ne šire lako i obično je potreban direktan kontakt kože za prenošenje. Ne postoji vakcina specifično razvijena za majmunske boginje, ali SZO procenjuje da je vakcina protiv velikih boginja efikasna u 85% slučajeva majmunskih boginja.

XS
SM
MD
LG