Linkovi

Predstavnički dom usvojio zakon o domaćem terorizmu posle masovnog ubistva u Bafalu


Istražitelji na mestu masovnog ubistva u supermarketu u Bafalu (Foto: AP/Matt Rourke)
Istražitelji na mestu masovnog ubistva u supermarketu u Bafalu (Foto: AP/Matt Rourke)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se jačaju federalni resursi u borbi protiv domaćeg terorizma, posle rasističkog masovnog ubistva u Bafalu, državi Njujork.

Za zakon je glasalo 222 člana Predstavničkog doma, a 203 su bila protiv - uglavnom republikanci. Jedini republikanac koji je glasao za je Adam Kinsinger.

Nije prvi put da demokrate u Predstavničkom domu usvajaju ovakav predlog zakona. Sličan je usvojen i 2020, ali nije prošao u Senatu. Demokratama generalno nedostaje podrška da usvoje zakone kojima bi se strože regulisala prodaja i nošenje oružja, čime bi se, kako smataju, smanjilo i oružano nasilje.

Oni koji podržavaju zakon smatraju da se njime pokrivaju "rupe" u deljenju obaveštajnih podataka između sekretarijata za pravosuđe i unutrašnje poslove i FBI-a, i da će boljim umrežavanjem biti olakšano i praćenje potencijalnih domaćih terorista.

Prema sadašnjim zakonima, federalne agencije mogu da prate one za koje sumnjaju da su teroristi, ali moraju da otvore posebne kancelarije za to, i da formiraju radne grupe. Ovim zakonom će biti obezbeđeno oko 105 miliona dolara za narednih pet godina, a novac je namenjen uglavnom za zapošljavanje potrebnog osoblja.

Demokrate u Senatu obećavaju da će o ovom zakonu glasati sledeće nedelje. Ali, šanse za usvajanje su neizvesne jer demokrate imaju 50 od 100 mesta u Senatu, i ne glasaju uvek svi senatori za.

Republikanci su protiv ovog zakona jer smatraju da daje previše ovlašćenja Sekretarijatu za pravosuđe da može da sprovodi nadzor nad pojedincima. Takođe smatraju da se zakonom ne tretiraju levičarske ekstremističke grupe.

Zakonom je predviđeno da nadležne agencije svakih šest meseci podnose izveštaj i procene o domaćem terorizmu i pretnjama koje šalju neonacističke i rasističke grupe.

"Ovaj zakon ignoriše terorističke pretnje koje dolaze od radikalne levice i pretpostvlja da su odgovorni jedino belci i pripadnici desnice", rekao je republikanac Darel Isa.

Demokrate i republikanci se ne slažu ni oko toga kako treba definisati slučajeve domaćeg terorizma u SAD, i kako treba krivično goniti odgovorne.

XS
SM
MD
LG