Linkovi

Portparolka Bele kuće pozitivna na kovid


Portparolka Bele kuće na konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Patrick Semansky)
Portparolka Bele kuće na konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Patrick Semansky)

Portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila je u utorak da je pozitivna na Kovid 19, a da je predsednik Džo Bajden bio negativan na PCR testu.

"Sa predsednikom sam juče imala dva sastanka na socijalnoj distanci, i on se ne smatra bliskim kontaktom, kako je to definisano smernicama Cenatra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Objavljujem vest o svom pozitivnom testu zbog transparentnosti", navela je Psaki.

Psaki je tvitovala da se testirala u okviru priprema za put predsednika Bajdena u Evropu i da, nakon pozitivnog testa, neće biti u njegovoj pratnji na sastancima u Belgiji i Poljskoj.

"Zahvaljujući vakcini, imam samo blage simptome. U skladu sa kovid protokolima Bele kuće, radiću kod kuće i planiram da se vratim na posao na kraju petodnevnog perioda izolacije i negativnog testa", napisala je Psaki u objavi na svom Tviter nalogu.

Iz Bele kuće je saopšteno da se utvrđuje s kojim je Psaki bila u kontaktu. Psaki je poslednji put bila pozitivna na koronavirus 31. oktobra, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima američke vlade, objavljenim u utorak, oko trećine slučajeva kovida u SAD izazvano je BA.2 podvarijantom omikrona.

Uprkos rastu veoma zarazne podvarijante u drugim zemljama, američki zdravstveni eksperti smatraju da je veliki talas novozaraženih malo verovatan u Americi.

Broj zaraženih u SAD je naglo pao od januara, ali se zbog novog rasta broja slučajeva u delovima Azija i Evrope strahuje da bi se slično moglo dogoditi i u Americi, što je bio slučaj tokom dve godine pandemije.

Vodeći američki epidemiolog, doktor Entoni Fauči, rekao je na jednom skupu u organizaciji dnevnika Vašington post da ne veruje da će uskoro doći do velikog, naglog skoka zaraženih, "osim ako se nešto dramatično ne promeni".

Međutim, Fauči je dodao da SAD obično zaostaju za Velikom Britanijom za tri nedelje "i ako bude rasta, to ćemo videti naredne nedelje ili nešto posle".

XS
SM
MD
LG