Linkovi

Uhvaćen odbegli zatvorenik iz Alabame, čuvarka koja mu je pomogla da pobegne preminula u bolnici


ARHIVA - Kombinovana fotografija zatvorenika Kejsija Vajta i čuvarke Viki Vajt (Foto: AP/U.S. Marshals Service, Lauderdale County Sheriff's Office)
ARHIVA - Kombinovana fotografija zatvorenika Kejsija Vajta i čuvarke Viki Vajt (Foto: AP/U.S. Marshals Service, Lauderdale County Sheriff's Office)

Zatvorenik Kejsi Vajt, optužen za ubistvo, i čuvarka zatvora koja mu je, kako se veruje, pomogla da pobegne iz zatvora u Alabami, uhvaćeni su u ponedeljak u Indijani posle policijske potere automobilima. Čuvarka, koja je po svemu sudeći pokušala da izvrši samoubistvo, prebačena je u bolnicu i kasnije je preminula, saopštila je policija.

Kejsi Vajt (38) predao se nakon što se prevrnulo vozilo kojim su on i čuvarka Viki Vajt bežali od federalne policije u Indijani, saopštio je šerif okruga Loderdejl u Alabami, Rik Singlton.

Viki Vajt, 56-godišnja pomoćnica upravnika zatvora i osumnjičena saučesnica, vozila je automobil, a po svemu sudeći je "samu sebe ranila metkom", izjavio je za CNN Dejv Veding, šerif okruga Vanderburg u Indijani, gde su zatvorenik i njegova saučesnica uhvaćeni. Kejsi Vajt je pretrpeo manje povrede. Viki Vajt je preminula u bolnici, saošteno je, ali još nije potvrđeno da je izvršila samoubistvo.

Kejsi Vajt će biti vraćen u Alabamu gde će biti podignuta nova optužnica protiv njega.

Kejsi i Viki Vajt, koji nisu u srodstvu, proglašeni su naoružanim i opasnim beguncima, a potera za njima je bila prioritet američke savezne policije. Potera je završena kada su policajci svojim vozilom udarili u kadilak koji je vozila Viki Vajt, preneo je CNN. Auto se zatim prevrnuo.

Kejsi Vajt, koji je prethodno u septembru 2020. godine optužen za ubistvo, sada će biti optužen i za bekstvo iz zatvora, saopštio je šerif Singlton. Viki Vajt, koja je 17 godina radila u zatvorskom sistemu, bila je blizu penzije.

"Bekstvo je očigledno bilo pažljivo isplanirano i proračunato", izjavio je Singlton i dodao da nema dokaza da je u svemu učestvovala i neka treća osoba.

Kejsi Vajt je već služio zatvorsku kaznu zbog upada u kuću i krađe automobila 2015. godine.

Krajem aprila, viđen je kako pod pratnjom Viki Vajt, u lisicama, izlazi iz zatvora u mestu Masl Šoals u Alabami. Verovalo se da ga čuvarka vodi iz pritvornog centra do sudnice kako bi se izvršila procena njegovog mentalnog stanja. Ustanovljeno je da su oboje nestali nakon što je policijski automobil koji je vozila Vajt pronađen napušten na parkingu jednog tržnog centra.

Smrću Viki Vajt je samo produbljena misterija zbog čega je jedna pouzdana čuvarka sa besprekornom biografijom pomogla osumnjičenom za ubistvo, poznatom po nasilnoj prošlosti, da pobegne.

"Imao sam puno poverenje u Viki Vajt. Bila je izuzetna radnica, primer drugima. Šta ju je navelo da ovo uradi? Ne znam, ne znam da li ćemo ikada saznati", rekao je šerif Singlton.

Kako prenosi program "Tudej" mreže NBC, Kejsi Vajt je rekao policajcima na licu mesta:

"Molim vas pomozite mojoj ženi. Pucala je sebi u glavu, ja to nisam uradio".

Policija navodi da Kejsi i Viki Vajt nisu bili u braku.

XS
SM
MD
LG