Linkovi

CPJ traži odbacivanje prijava protiv dvoje novinara iz Sombora


Amblem Komiteta za zaštitu novinara.
Amblem Komiteta za zaštitu novinara.

Srpske vlasti trebalo bi da odbace krivične prijave protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i osiguraju da medijski radnici ne moraju da se na sudovima suočavaju sa odmazdom zbog svog rada, saopštio je u ponedeljak Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku.

12. aprila ove godine, podignuta je krivična prijava protiv Sare Mikić i Save Majstorova, reportera lokalnog vebsajta Soinfo (SOinfo.org) u Somboru, pod optužbom da su organizovali nelegalni protest i blokadu puteva u decembru 2021. godine.

Mikić i Majstorov obavestili su CPJ da su kao novinari pratili pripreme za protest protiv novih zakona koji bi omogućili eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, ali da nisu organizovali demonstracije niti učestvovali u njima.

Ako budu osuđeni, novinari se suočavaju sa novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara. Sudski pretres bio je zakazan za 9. maj ali je odložen na zahtev advokata novinara.

Vlasti u Srbiji treba da odbace krivične prijave protiv novinara Save Majstorova i Sare Mikić i postaraju da medijski radnici ne moraju da budu pravno proganjani zbog svog izveštavanja", ocenjuje Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu. “Izveštavanje o demonstracijama je, očigledno, u javnom interesu, i vlasti treba da prestanu da proganjaju novinare samo zato što rade svoj posao."

Reporteri su preneli Komitetu za zaštitu novinara da su vlasti iskoristile članke objavljene na portalu Soinfo i video snimke novinara na licu mesta kao dokaz da su se oni navodno pridružili i organizovali protest.

Za vreme demonstracija u Somboru, između 200 i 300 mirnih demonstranata blokiralo je saobraćaj dva sata, a krivične prijave su podnete protiv više desetina učesnika protesta, podseća CPJ.

Komitet za zaštitu novinara u saopštenju naglašava i da se obratio tužilaštvu u Somboru povodom ovog slučaja, ali da još nije dobio odgovor.

XS
SM
MD
LG