Linkovi

Ombudsman: Neophodna sistemska odgovornost za govor mržnje na internetu


Arhiva - Redakcija dnevnog lista i portala Blic, deo kompanje Ringier Axel Springer Srbija, u Beogradu, 1. avgusta 2018. (Glas Amerike)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za širenje govora mržnje i za iznošenje pretnji i uvreda u internet prostoru, kao i odgovarajuće kažnjavanje takvog ponašanja, treba da budu deo sistemske borbe protiv tih negativnih pojava u našem društvu.

Svakodnevno u javnom prostoru, posebno na društvenim mrežama, svedočimo verbalnim napadima, agresivnosti, netoleranciji i uvredama i zbog toga sam, a pre svega zbog zaštite novinara od pretnji i napada, pre više meseci predložio da se izvrše izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, kojima bi se iznošenje pretnji i uvreda na društvenim mrežama prekršajno kažnjavalo, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi koju prenosi FoNet.

Prekršajni postupak u slučajevima širenja govora mržnje, pretnji i verbalnih napada na društvenim mrežama bi, kako je predložio, bio pokrenut u kratkom roku, a kazna bi bila izvršena odmah po izricanju presude.

On je istakao da Zakon o zabrani diskriminacije brani izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiču mržnja i nasilje u javnim glasilima i mestima dostupnim javnosti zbog ličnog svojstva pojedinca.

Predloženim izmenama Zakona o javnom redu i miru, objasnio je, kažnjavali bi se napadi, uvrede i nasilje na društvenim mrežama po bilo kom osnovu, a bio bi obuhvaćen i govor mržnje, čime bi se borba protiv govora mržnje učinila efikasnijom.

Zaštitnik građana je ponovio da se izmene koje je predložio odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, ali i na kažnjavanje nedozvoljenog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama.

Pašalić je dodao i da bi Srbija uvođenjem prekršajnih sankcija za neprihvatljivo ponašanje na društvenim mrežama stala u red evropskih zemalja koje su poslednjih godina posebnim zakonima ili izmenama postojećih uvele kazne za širenje govora mržnje na internetu.

XS
SM
MD
LG