Linkovi

Vučić: Teška vremena pred Srbijom


Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji zanovinare u Beogradu
Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji zanovinare u Beogradu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht i posle tog sastanka poručio da su "pred zemljom teška politička vremena", ali da veruje da će Srbija uspeti da ostane "pouzdan partner prijateljima sa Zapada i drugima sa kojima je u prijateljskim odnosima".

Vučić je rekao da Nemci imaju svoj stav po pitanju Kosova, ali su "bar otvoreni i u lice kažu ono što drugi govore iza leđa", kao i da nema nikakvih iluzija da će taj stav biti promenjen, prenosi Fonet.

Lambreht je pozdravila jasan stav Srbije u pogledu agresije Rusije na Ukrajinu i zalaganje za zajedničke vrednosti - mir, slobodu i teritorijalni integritet.

"Jasno smo postavili da se Srbija jasano pozicionirala kada je reč o stavu u UN, jer su to važne vrednosti kada razgovaramo o EU, da se zalažemo za slobodu, mir, za teritorijalni integritet", kazala je nemačka ministarka, prenosi N1.

Lambreht je rekla da je važno da se jasno artikuliše šta partneri očekuju jedan od drugog, te da bi Nemačka volela da vidi napredak u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom.

"Teški" razgovori u Berlinu, nastavak dijaloga sa Kosovom 13. maja

Vučić je na kraju posete Berlinu, gde je boravio u sredu, izjavio da su razgovori bili teški, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom, i najavio da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 13. maja.

Predsednik Srbije se u Berlinu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i šeficom diplomatije Analenom Berbok, a bio je i neformalnoj večeri sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Vučić je za RTS rekao da je sa nemačkim zvaničnicima razgovarao "o svim važnim pitanjima, kao što su evropska perspektiva, kriza u Ukrjaini, situacija na Kosovu i Metohiji, prenosi Fonet.

"Nisu bili jednostavni razgovori, ali sam zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. To je važna vest", istakao je predsednik Srbije.

On je ukazao da je u prva tri meseca trgovinska razmena sa Nemačkom povećana za 26 odsto čime ta zemlja postaje najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Predsednik Vučić rekao je i da je sinoćna neformalna večera sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem bila "veoma teška", a da su nemački predstavnici insistirali da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.

Na pitanje da li može da otkrije neke detalje tog susreta i da li je došlo do pomaka, Vučić je odgovorio da ne voli da govori o detaljima, ali da je razgovor bio "mnogo, mnogo težak".

"Nastaviće se razgovori. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo", rekao je Vučić.

Istakao je da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.

XS
SM
MD
LG