Linkovi

Vrhovni sud SAD blizu odluke da zabrani abortus, Bajden kritikovao procureli nacrt


Pristalice i protivnici prava na abortus ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu, 3. maja 2022.

Vrhovni sud SAD mogao bi da ukine pravo na abortus dato presudom Ro protiv Vejda iz 1973, objavio je Politiko koji je imao uvid u nacrt odluke Vrhovnog suda.

Ako Vrhovni sud ukine presudu iz 1973, to će značiti da u oko polovini saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

Vrhovni sud je potvrdio da je objavljeni nacrt autentičan dokument, ali je saopštio da "ne predstavlja odluku suda niti konačnu poziciju bilo kog člana o pitanjima u tom slučaju".

"Ro protiv Vejda je pogrešan od početka", piše u nacrtu koji je potpisao sudija Semjuel Alito, jedan od šestorice konzervativnih sudija u Vrhovnom sudu. Troje sudija je liberalno.

U nacrtu piše da, suštinski, ne postoji ustavom zagarantovano pravo na abortus, te da će savezne države imati više ovlašćenja da tu oblast regulišu, odnosno zabrane abortus.

"Smatramo da presuda Ro protiv Vejda treba da bude poništena", pišu sudije pozivajući se na presudu iz 1992. kojom se potvrđuje da je pravo na abortus ustavno pravo, ali se državama delimično dozvoljava da uvode neke restrikcije. "Vreme je da uvažimo Ustav i da odlučivanje o abortusu vratimo narodnim predstavnicima".

Vrhovni sud pokrenuo istragu zbog procurelog dokumenta

Predsedavajući sudija Vrhovnog suda Džon Roberts saopštio je da će sud istražiti kako je procurio nacrt odluke koji pokazuje da je većina sudija spremna da ukine ustavno pravo na abortus.

"Ako je cilj ove izdaje poverenja unutar suda bio da se podrije integritet našeg rada, neće uspeti. Ovo ni na koji način neće uticati na rad suda", rekao je Roberts.

Politiko je naveo da je redakciji jedna osoba, dobro upoznata sa slučajem, dostavila kopiju nacrta odluke. Navodi se i da su sudije razgovarale o poništavanju prava na abortus još u decembru prošle godine, te da je petoro (od devet) glasalo za, a da je sudiji Semjuelu Alitu pripalo da pisanim putem obrazloži odluku.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da se nada da nacrt neće biti finalizovan, ističući da on odražava "suštinsku promenu u američkom pravosuđu" koja preti "drugim osnovnim pravima" kao što su "kontrola rađanja i brak".

"Ako ta odluka ostane ostane na snazi, biće prilično radikalna", poručio je Bajden i dodao da "suštinska ispravnost i stabilnost naših zakona zahteva" da sud ne ukine presudu u slučaju Rou protiv Vejda.

"Ako je sud ukine, zvaničnici na svim nivoima vlade će imati odgovornost da štite pravo žena na izbor. A birači će morati da u novembru glasaju za zvaničnike koji podržavaju pravo na abortus. Na federalnim nivou, potrebno nam je više senatora koji podržavaju to pravo, kao i većina u Predstavničkom domu da usvoji predlog da se Rou ozakoni, što ću ja potpisati", rekao je Bajden.

Ovaj izveštaj objavljen je u trenutku kada nekoliko saveznih država, koje vode republikanci, pokušava da zabrani abortus i pre odluke Vrhovnog suda. Kritičari takvih politika kažu da će najveće posledice snositi siromašne žene, koje neće imati sredstava da prekinu trudnoću u nekoj drugoj državi.

Pitanje abortusa u Americi mobiliše birače sa obe strane političkog spektra.

Anketa koju su radili AP i NORC u decembru 2021. pokazala je da demokrate u većoj meri nego ranije žele da zaštite pravo na abortus i da to vide kao jedan od prioriteta vlade. Pokazalo se i da većina smatra da abortus treba da bude legalan u većini slučajeva. Ipak, ima i onih koji misle da abortus treba zabraniti posle prvog tromesečja.

Sudija Alito u nacrtu piše da sud ne može da predvidi kako će javnost reagovati na odluku, ali da to i ne treba da radi.

"Ne možemo dozvoliti da na naše odluke utiču spoljni faktori, kao što je briga kako će javnost reagovati".

Lideri demokrata u Kongresu Nensi Pelosi i Čak Šumer, u zajedničkom saopštenju, ocenili su da je, ako je izveštaj tačan, "Vrhovni sud na putu da uvede najveću zabranu u proteklih 50 godina, za sve Amerikance, ne samo za žene".

Konzervativci, poput državnog tužioca Misisipija Lina Fiča, pozdravili su ovakvu potencijalnu odluku Vrhovnog suda i rekli da čekaju zvanični ishod. Misisipi je jedna od država koja želi da zabrani abortus i čiji se argumenti razmatraju pred Vrhovnim sudom.

Nije moguće unapred znati kakva će biti odluka Vrhovnog suda, ali pojedinim stručnjacima navodi Poltika deluju autentično.

Advokat Nil Katjal, koji je radio za penzionisanog sudiju Vrhovnog suda Stivena Brejera, napisao je na Tviteru da mu nacrt deluje legitimno.

"Brojni su znakovi da je ovo mišljenje legitimno, takvu dužinu i dubinu analize bi bilo teško lažirati. Piše da je autor sudija Alito, i definitivno zvuči kao on".

XS
SM
MD
LG