Linkovi

Ceo Šangaj u karantinu, deca se razdvajaju od roditelja


Testiranje stanovnika Šangaja (Foto: Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Testiranje stanovnika Šangaja (Foto: Photo by Hector RETAMAL / AFP)

Kineske vlasti u utorak su uvele karantin u celom Šangaju, koji ima 26 miliona stanovnika, uprkos sve većem nezadovoljstvu zbog mera u gradu gde, prema najnovijim podacima, ima samo 268 simptomatičnih dnevnih slučajeva Kovida 19.

Vlada je proširila karantin na istočne delove grada i na neodređeno vreme produžila restrikcije u zapadnim delovima, koje je trebalo da isteknu danas.

Šangaj je zatvoren nakon što je broj asimptomatčnih slučajeva kovida porastao na više od 13.000. Broj simptomatičniih slučajeva je u ponedeljak pao na 268 sa 425 prethodnog dana.

Vlasti ne odustaju od strogog karantina uprkos tome što sve veći broj građana na društvenim mrežama izražava nezadovoljstvo zbog mera.

Sprečavanje i kontrola pandemije u Šangaju su u najtežoj i najvažnijoj fazi. Moramo da poštujemo politiku iskorenjivanja bez oklevanja, bez popuštanja", poručila je Vu Ćanju, zvaničnica opštinske zdravstvene komisije.

Karantin u Šangaju je na udaru kritika zato što se roditelji razdvajaju od dece, a asimptomatični građani smeštaju sa onima koji imaju simptome. Vu nije komentarisala proteste zbog razdvajanja članova porodice. U ponedeljak je poručila da deca, koja su pozitivna od koronavirusa, moraju da budu razdvojena od roditelja.

U jednom privremenom zdravstvenom centru otvoreno je odeljenje sa 1.000 kreveta za lečenje roditelja i dece, saopštio je Dečji medicinski centar Šangaja, ali nije poznato da li to znači i promenu politike kada je reč o razdvajanju porodica.

Stanovnici Šangaja organizovali su onlajn peticiju kojom se traži da se asimptomatičnoj deci dozvoli da se izoluju kod kuće. Potpisalo ju je najmanje 1.000 ljudi, ali od utorka više nije bila dostupna na aplikaciji ViČet.

U novosagrađenim privremenim bolnicama u Šangaju, ima oko 47.700 kreveta, a priprema se još 30.000, prenela je državna novinska agencija Šinhua pozivajući se na zvaničnika lokalne vlade.

U hotelima, na stadionima i izložbenim centrima nalaze se ukupno 62 lokacije za karantin.

Više od 20 kineskih gradova je u potpunom ili delimičnom karantinu, zbog čega je pogođeno oko 193 miliona ljudi, u područjima čiji udeo u BDP-u je 13,6 odsto.

XS
SM
MD
LG