Linkovi

Kina prijavila prve žrtve kovida za više od godinu dana


Zdravstveni radnici u provinciji Džilin u Kini (Foto: China Daily via Reuters)
Zdravstveni radnici u provinciji Džilin u Kini (Foto: China Daily via Reuters)

Kina je prijavila prve smrtne slučajeve povezane sa Kovidom 19 za više od godinu dana. Od kovida su preminule dve osobe u severoistočnoj provinciji Džilin, čime je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva u Kini porastao na 4,638.

Obe žrte su stariji pacijenti sa hroničnim zdravstvenim problemima, od kojih jedan nije bio vakcinisan, saopštila je na konferenciji za novinare zvaničnica Nacionalne komisije za zdravstvo.

U provinciji je uvedena zabrana putovanja, a građanima je potrebna dozvola policije za prelazak granica.

Kina pokušava da suzbije novi talas zaraženih koronavirusom, zbog čega pooštrava mere u trenutku kada ih mnoge zapadne zemlje ublažavaju. Od početka marta, zabeleženo je više od 29.000 potvrđenih slučajeva kovida.

Koronavirus je prvobitno otkriven u kineskoj provinciji Vuhan pre više od dve godine. Od izbijanja pandemije, kineske vlasti sprovode strategiju "nultog kovida", koja predviđa uvođenje strogih karantina i masovno testiranje miliona ljudi.

U međuvremenu, zdravstveni zvaničnici u Hong Kongu kažu da je broj slučajeva Kovida 19 premašio milion. U Hong Kongu je u subotu registrovano 16.583 novozaraženih.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, širom sveta je registrovano više od 486 miliona slučajeva Kovida, i više od 6 miliona žrtava. Dato je gotovo 11 milijardi vakcina.

XS
SM
MD
LG