Linkovi

Zelenski: Ukrajina spremna na razgovore o neutralnom statusu, insistiraće na suverenitetu


Dim posle ruskog bombardovanja predgrađa Kijeva, 25. marta 2022.
Dim posle ruskog bombardovanja predgrađa Kijeva, 25. marta 2022.

Ukrajina je spremna da razgovara o usvajanju neutralnog statusa u okviru mirovnog sporazuma sa Rusijom, ali bi takav pakt morale da garantuju treće strane i da se o njemu glasa na referendumu, izjavio je u nedelju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je razgovarao sa ruskim novinarima putem video linka, u intervjuu koji je trajao 90 minuta, a za koji su vlasti u Moskvi unapred upozorile ruske medije da ga ne prenose. Zelenski je sve vreme govorio na ruskom jeziku, kao što je činio u ranijim govorima kada se obraćao ruskoj publici.

On je rekao da je invazija izazvala uništenja gradova u kojima se govori ruski jezik u Ukrajini, i da je naneta šteta gora od one načinjene za vreme ratova koje je Rusija vodila u Čečeniji.

"Bezbednosne garancije i neutralnost, ne-nuklearni status naše države. Spremni smo da pristanemo na to, to je najvažnija stavka", izjavio je Zelenski.

On je rekao da je Ukrajina odbila da razgovara o nekim drugim ruskim zahtevima kao što je demilitarizacija zemlje.

Govoreći više od mesec dana pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, Zelenski je rekao da nijedan mirovni sporazum neće biti moguć bez prekida vatre i povlačenja ruskih vojnika.

Isključio je mogućnost da Ukrajina pokuša da silom ponovo osvoji celu teritoriju koju sada drže ruske snage, navodeći da bi to vodilo ka trećem svetskom ratu, i rekao da želi "kompromis" oko istočnog regiona Donbas, koji od 2014. godine drže snage koje podržava Rusija.

U nedelju uveče Zelenski je takođe izjavio da će Ukrajina insistirati na svom suverenitetu i teritorijalnom integritetu u sledećoj rundi mirovnih pregovora sa Rusijom koja se održava u Turskoj.

"Naši prioriteti u pregovorima su poznati: suvernitet, teritorijalni integritet Ukrajine se ne dovode u pitanje", rekao je Zelenski u svom redovnom obraćanju naciji u večernjim satima.

"Efektivne sigurnosne garancije moraju da postoje. Očigledno, naš cilj je mir i povratak normalnom životu u zemlji što je pre moguće."

Ukrajinski delegat u pregovorima sa Rusijom o okončanju rata, David Arakhamia, objavio je na Fejsbuku da će se predstavnici dve zemlje sastati u Turskoj u ponedeljak. Međutim, ruska strana je zatim objavila da pregovori počinju u utorak. Delegacije su se ranije sastajale ali nisu postigle dogovor.

XS
SM
MD
LG