Linkovi

Blinken: Ne postoji američka strategija za promenu režima u Rusiji


Američki državni sekretar Entoni Bliken dolazi na konferenciju za novinare u Jerusalimu, 27. marta 2022.
Američki državni sekretar Entoni Bliken dolazi na konferenciju za novinare u Jerusalimu, 27. marta 2022.

Državni sekretar Entoni Blinken kaže da SAD "nemaju strategiju za promenu režima u Rusiji, ili bilo kojoj drugoj zemlji", nakon što je predsednik Džo Bajden u subotu izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti".

"Mislim da je predsednikova poenta, poenta Bele kuće, sinoć bila da se predsedniku Putinu ne može omogućavati da vodi rat ili učestvuje u agresiji protiv Ukrajine ili bilo gde drugde", izjavio je Blinken u nedelju tokom posete Jerusalimu.

"Kao što znate, i kao što ste nas čuli da više puta ponavljamo, nemamo strategiju promene režima u Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji, što se toga tiče. U ovom slučaju, kao i svakom drugom, to je na građanima zemlje koja je u pitanju. To je na narodu Rusije", naglasio je u Jerusalimu američki državni sekretar.

Bajden je u subotu u Poljskoj izjavio da je zapadna odbrana Ukrajine od ruske invacije od vitalnog značaja za zaštitu demokratije širom sveta, za naredne generacije.

Bajden: Ruski predsednik ne može ostati na vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

“Test na kome smo u ovom trenutku je test za sva vremena", rekao je Bajden u govoru u Kraljevskom zamku, znamenitosti Varšave. Zamak je uništen u Drugom svetskom ratu i obnovljen 1970-ih i 1980-ih korišćenjem sačuvanih fragmenata srušenih zidova i temelja.

Bajden je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine "primer jednog od najstarijih ljudskih impulsa, kada se koriste surova sila i dezinformacije da bi se zadovoljila glad za apsolutnom moći i kontrolom".

“To je ništa manje nego direktan izazov međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, koji je uspostavljen posle kraja Drugog svetskog rata", dodao je Bajden.

Što se tiče Putina, predsednik SAD je rekao: "Za ime Boga, ovaj čovek ne može ostati na vlasti".

Jedan zvaničnik Bele kuće rekao je da Bajdenov komentar da Putin ne može ostati na vlasti ne predstavlja promenu pozicije Vašingtona, koji izbegava direktan vojni angažman u Ukrajini i specifično je naglasio da ne podržava promenu režima.

"Ali ono što imamo jeste strategija da se snažno podrži Ukrajina", rekao je Blinken. "Imamo strategiju vršenja do sada neviđenog pritiska na Rusiju i nastavljamo sa njenim sprovođenjem. I imamo strategiju da pružamo svaku moguću humanitarnu pomoć, i imamo strategiju jačanja NATO-a". dodao je državni sekretar.

Francuski predsednik Emanuel Makron distancirao se od komentara predsednika Bajdena da ruski predsednik Vladimir Putin "ne može da ostane na vlasti". "Ne bih koristio takvu formulaciju jer i dalje vodim razgovore sa predsednikom Putinom", izjavio je Makron za francuski Tv kanal France 3, i dodao da se nada da će uskoro ponovo razgovarati sa Putinom.

XS
SM
MD
LG