Linkovi

Kineski zvaničnik: NATO ne bi trebalo da se širi ka istoku


Zastave ispred sedišta NATO u Briselu (Foto: REUTERS/Pascal Rossignol)
Zastave ispred sedišta NATO u Briselu (Foto: REUTERS/Pascal Rossignol)

Kineski diplomata rekao je u subotu da bi NATO trebalo da se drži, kako je ustvrdio, obećanja da se neće širiti ka istoku.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Le Jučeng kritikovao je zapadne sankcije koje su uvedene Rusiji nakon invazije na Ukrajinu i dodao da je ključni uzrok rata "u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći".

Ponovio je narativ Kremlja da, "ako se NATO proširi dalje, doći će do predgrađa Moskve, gde bi raketa mogla da pogodi Kremlj za sedam ili osam minuta".

"Teranje velike zemlje, naročito nuklearne sile, u ćošak imalo bi nezamislive posledice", rekao je kineski diplomata i rekao da razumije stav ruskog predsednika Vladimira Putina da bi NATO trebalo raspustiti i "prepustiti istoriji uz Varšavski sporazum".

"Međutim, umesto razbijanja NATO je nastavio da jača i da se širi i vojno interveniše u zemljama kao što su Jugoslavija, Irak, Sirija i Avganiistan. Mogu se očekivati posledice tog smera. Kriza u Ukrajini je snažno upozorenje", rekao je Le Jučeng.

Dodao je da je kineski predsednik Ši Đinping tokom razgovora sa američkim predsednikom Džo Bajdenom u petak pozvao sve strane u Ukrajini da "pokažu političku volju i nastave dijalog i pregovore".

Američki predsednik preneo je kineskom lideru da će se Kina suočiti sa posledicama, ne samo u SAD već i u širem delu sveta, ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u njenom ratu u Ukrajini, saopšteno je u petak iz Vašingtona.

XS
SM
MD
LG