Linkovi

Četvoro crnogorskih državljana uspjelo da napusti Ukrajinu, novi protest u Podgorici


Izbeglice iz Ukrajine stižu u Poljsku (Foto: Photo/Czarek Sokolowski)
Izbeglice iz Ukrajine stižu u Poljsku (Foto: Photo/Czarek Sokolowski)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je u nedjelju da se u Ukrajini trenutno nalazi devet crnogorskih državljana koji su izrazili interesovanje da napuste tu zemlju pogodjenu ratom, kao i da su dvojica košarkaša iz Crne Gore na putu prema madjarskoj granici.

“Četvoro naših državljana danas je uspjelo izaći iz Ukrajine, dok je njih troje na putu ka graničnim prelazima. Naši državljani, sportisti (Miloš) Latković i (Miloš) Popović na putu su prema mađarskoj granici, kako bi ubrzali svoj povratak kući", saopštili su iz tog ministarstva.

Oni su naveli da je prethodno Ambasada Vrne Gore u Poljskoj diplomatskih putem zatražila od Ambasade Ukrajine u toj zemlji i poljsko MVP i graničnu policiju da pomognu i omoguće nesmetan izlazak iz Ukrajine na teritoriju Poljske za dvojicu naših sportista.

Još jednom informišemo javnost da su naši sportisti u kontinuitetu bili u kontaktu sa našim diplomatskim predstavnicima, dok će ih u slučaju odlaska na mađarsku granicu, dočekati otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u toj zemlji, kao i ostale crnogorske državljane koji su do sada izašli iz Ukrajine”, navodi, pored ostalog, MVP.

U tom resoru kažu da su, osim sa crnogorskim državljanima koji su na putu, “MVP i kolege iz Ambasade Crne Gore u Ukrajini, u kontaktu i sa našim državljanima koji su ostali u Kijevu, Ivano-Frankivsku i Dnjepru”.

"Naša Ambasada u Kijevu, uprkos bombama i vanrednom stanju, iz skloništa radi kako bi pružila pomoć svima kojima je pomoć potrebna i u stalnom je kontaktu sa svim našim državljanima”, kažu u Ministarstvu.

Oni su rekli da, “imajući u vidu činjenicu da nijedna država do sada nije organizovala evakuaciju, MVP i njegova diplomatsko-konzularna mreža čine sve da u granicama mogućeg u ovom trenutku doprinesu da naši ljudi budu bezbjedni".

"U Kijevu je na snazi policijski čas, i svima je savjetovano da ostanu u skloništima. Naša Ambasada u Kijevu informiše da naši državljani u ovom trenutku imaju hrane, te da će ih ukoliko dođe do privremenog prekida vatre, istog časa informisati da je moguće napustiti zemlju”, rekli su u ministarstvu, navodeći da dio crnogorskih državljana posjeduje motorna vozila, te bi mogli samostalno napustiti državu “kad okolnosti dozvole”.

Oni podsjećaju da je “u ovom trenutku u Kijevu na snazi policijski čas i da nije moguće napustiti skloništa ili kuće, unajmiti vozilo i vozača kojim bi se neko prevezao do granice".

U medjuvremenu, u Podgorici je održan novi skup podrške suverenitetu Ukrajine, kome je prisustvovala i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, a prisutni su nosili zastave Ukrajine, Crne Gore i EU, pozivajući Rusiju da prestane sa agresijom na susjednu zemlju.

XS
SM
MD
LG