Linkovi

Pokušaji silovanja, rasizam, mobing - šta se sve dešava u Rio Tintu


Kancelarije Rio Tinta u Pertu, Austaliji
Kancelarije Rio Tinta u Pertu, Austaliji

Izveštaj koji je objavio Rio Tinto pokazao je da se unutar kompanije dešavaju maltretiranje, mobing i rasizam, a navodi se i da postoji 21 prijava za pokušaj silovanja ili seksualnog napastvovanja u proteklih pet godina.

Skoro polovina zaposlenih, koja je učestvovala u eksternoj reviziji kulture poslovanja u Rio Tintu, rekla je da je doživela maltretiranje, a česta je i prijava rasizma.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati uznemiravajući, a da će kompanija primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja Elizabet Broderik, australijske komesarke za pitanja seksualne diskriminacije.

"Nisam bio svestan da se unutar kompanije dešava takvo maltertiranje i da je prilično sistemsko, da postoje navodi o mobingu, seksualnom uznemiravanju i rasizmu. To je izuzetno uznemiravajuće", rekao je direktor Rio Tinta.

Koji su konkretni nalazi u izveštaju?

Kompanija je pokrenula reviziju kulture poslovanja u martu 2021, nedugo pošto je Stausholm došao na mesto direktora. Više od 10.000 zaposlenih je iznelo svoja iskustva.

Izveštaj je pokazao da je skoro 30 odsto žena i 7 odsto muškaraca doživelo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila pokušaj silovanja ili napastvovanja.

Rasizam se često navodi kao problem na različitim lokacijama. Ljudi koji rade u nekoj stranoj zemlji su često suočeni sa rasizmom, a skoro 40 odsto Aboridžina je reklo da se sa tim srelo na poslu.

"Rasizam je u svakom ćošku ove kompanije", rekao je jedan zaposleni u anketi.

Drugi je ocenio da je "Rio Tinto kompanija orijentisana na belce".

Skoro 80 odsto zaposlenih u kompaniji su muškarci.

Rio Tinto je saopštio da će se usredsrediti na stvaranje sigurnog i inkluzivnog ambijenta za rad, da će ojačati diverzitet i olakšati zaposlenima da prijave neprihvatljivo ponašanje.

U Zapadnoj Australiji ove godine treba da bude objavljen još jedan izveštaj o seksualnom uznemiravanju u rudnicima u toj državi. Preliminarni nalazi pokazali su da je seksualno uznemiravanje redovna pojava.

U izveštaju australijske Komisije za ljudska prava iz 2020. pokazalo se da je čak 74 odsto žena u rudarstvu iskusilo neku vrstu seksualnog uznemiravanja u proteklih pet godina.

Muškarci i žene u Južnoj Africi najviše su bili mete rasizma, pokazao je izveštaj.

XS
SM
MD
LG