Linkovi

Omikron poremetio planove za venčanje premijerke Novog Zelanda


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Foto: Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Foto: Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern odložila je svoje venčanje nakon što je u nedelju najavila nove restrikcije zbog Kovida 19, posle pojave devet slučajeva omikron soja koronavirusa u jednoj porodici koja je u prestonici Ouklendu prisustvovala jednom venčanju.

Mere, koje je Ardern najavila, obuhvataju obavezno nošenje maski i ograničena okupljanja i stupiće na snagu u ponedeljak.

Ardern je naglasila da nije reč o zatvaranju i da radnje mogu da ostanu otvorene, a građani da posećuju porodice i prijatelje i da se slobodnije kreću širom zemlje.

"Naš plan za omikron u ranoj fazi je isti kao za deltu - brzo testiranje, praćenje kontakata i izolacija slučajeva i kontakata da bi se usporilo širenje", rekla je Ardern novinarima.

Međutim, premijerka Novog Zelanda odlučila je da odloži svoje venčanje, planirano za naredni vikend.

"Samo se pridružujem mnogim drugim stanovnicima Novog Zelanda koji su imali takvo iskustvo zbog pandemije i veoma mi je žao zbog svih koji su se našli u toj situciji", poručila je Ardern.

Ardern planira da se uda za svog dugogodišnjeg partnera Klarka Gejforda s kojim ima ćerku Niv.

Novi Zeland je među nekoliko zemalja koje su izbegle veće širenje omikrona, ali je Ardern priznala prošle nedelje da je to neizbežno imajući u vidu brzo prenošenje te varijante.

Zemlja je uspela da suzbije širenje delte, sa prosečno 20 novih slučajeva dnevno. Međutim, povećan je broj ljudi koji dolaze u zemlju i idu u obavezni karantin zbog zaraze omikronom.

To je opteretilo sistem i podstaklo vladu da ograniči povratak državljana. Oko 93 odsto stanovnika Novog Zelanda starijih od 12 godina je u potpunosti imunizovano, a 52 odsto je primilo bustere. U zemlji je počela i vakcinacija dece od 5 do 11 godina.

XS
SM
MD
LG