Linkovi

Bajden Ukrajini: SAD i saveznici će "reagovati odlučno" ako Rusija nastavi invaziju


ILUSTRACIJA - Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Volodimir Zelenski (Foto: AP)
ILUSTRACIJA - Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Volodimir Zelenski (Foto: AP)

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da bi SAD i njeni saveznici "odlučno reagovali" u slučaju da Rusija nastavi invaziju Ukrajine.

U telefonskom razgovoru, dvojica lidera su razgovarala o diplomatskim naporima da se smanje tenzije u vezi sa raspoređivanjem ogromnog broja ruskih vojnika na ukrajinskoj istočnoj granici.

Bajden i Zelenski razgovarali su o merama za "deeskalaciju napetosti u Donbasu i aktivnoj diplomatiji kako bi se unapredila implemetacija sporazuma iz Minska”, navela je u saopštenju posle razgovora portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bajden je takođe "ponovo potvrdio posvećenost SAD ukrajinskom suverentetu i teritorijalnom integritetu”, navedeno je u saopštenju, u kojem se dodaje i da je Bajden "naglasio posvećenost" principu “da se ništa neće odlučivati o Ukrajini bez njenog prisustva”.

Zelenski je tvitovao da su dvojica lidera razgovarala o "zajedničkim potezima Ukrajine, SAD i parnera kako bi se sačuvao mir u Evropi, o sprečavanju dalje eskalacije, reformama, deoligarhizaciji”.

“Cenimo nedvosmisenu podršku Ukrajini”, naveo je Zelenski.

XS
SM
MD
LG