Linkovi

Fajzer: Pandemija bi mogla da traje do 2024.


ARHIVA - Prazne stolice u parku na Herald skveru u Njujorku, 23. marta 2020.
ARHIVA - Prazne stolice u parku na Herald skveru u Njujorku, 23. marta 2020.

Kompanija Fajzer je predvidela da pandemija kovida 19 neće biti za nama do 2024. Kovid bi, tada, mogao da postane endemska bolest, što znači da će umesto globalne vanredne situacije postati konstantno prisustvo koje izaziva regionalna izbijanja zaraze širom sveta, nalik na grip, saopštili su predstavnici Fajzera.

Kompanija je, takođe, saopštila da je verzija njene vakcine u nižoj dozi, za decu uzrasta dve do četiri godine, proizvela slabiji imunološki odgovor od očekivanog, što bi potencijalno moglo da odloži dobijanje dozvole za upotrebu.

Fajzer testira vakcinu koja se daje u tri doze, na svim starosnim grupama mlađim od 16 godina, uključujući i na deci uzrasta između dve i četiri godine. Fajzer je prethodno očekivao da dobije podatke za tu starosnu grupu do kraja ove godine, ali je saopšteno da kompanija ne veruje da će ovo odlaganje značajno promeniti planove da zatraži dozvolu za hitnu upotrebu u drugom tromesečju 2022.

"Podaci koje imamo ilustruju efekat bustera kao i to da naša vakcina najbolje deluje kao primarni režim u tri doze”, saopštio je predstavnik Fajzera Majkl Dolsten.

Fajzer je svoju vakcinu razvio u parnerstvu sa nemačkim Bajontekom. Kompanije razvijaju verziju svoje vakcine prilagođenu borbi protiv varijante omikron, koja se brzo širi, iako još nisu odlučile da li će takva, modifikovana vakcina biti potrebna. Očekuju da započnu klinička ispitivanja izmenjene vakcine u januaru, saopštili su predstavnici Fajzera.

Kompanija navodi da očekuje da iduće godine ima profit od 31 milijarde dolara zbog proizvodnje vakcina. Vakcine prilagođene posebnim varijantama, ukoliko budu potrebne, mogle bi da još povećaju prodaju 2022.

ARHIVA - Šestogodišnji Erik Vailjes dobija vakcinu protiv kovida u Santa Ani u Kaliforniji, 9. novembra 2021.
ARHIVA - Šestogodišnji Erik Vailjes dobija vakcinu protiv kovida u Santa Ani u Kaliforniji, 9. novembra 2021.

Fajzer i Bajontek testirali su dozu svoje vakcine od 3 mikrograma na deci uzrasta dve do pet godina, nakon što su kod uzrasta 5-11 koristili dozu od 10 mikrograma a 30 mikrograma kod dece starije od 12 godina. Kod dece uzrasta 6 do 24 meseca, niska doza vakcine proizvela je imunološki odgovor koji je u skladu sa onim koji je viđen kod starijih primalaca vakcine, saopštila je kompanija.

Ukoliko studija vakcine u tri doze bude uspešna, Fajzer i Bajontek treba da podnesuu podatke reglatorima kako bi dobili dozvol za hitnu upotrebu kod male dece, počevši od šestomesečnih beba do petogodišnjaka, u prvoj polovini 2022.

XS
SM
MD
LG