Linkovi

Ekolozi najavljuju blokade svake od preostalih 16 subota do izbora


Blokada međunarodnog autoputa kod mosta Gazela, u Novom Beogradu, 4. decembra 2021. (Foto: RFE/RL/Dušan Komarčević)
Blokada međunarodnog autoputa kod mosta Gazela, u Novom Beogradu, 4. decembra 2021. (Foto: RFE/RL/Dušan Komarčević)

Već posle druge blokade autoputa i mnogih drugih saobraćajnica u Srbiji vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatili su zahteve građana i povukli iz procedure sporne zakone o eskproprijaciji i referendumu. Protesti su nastavljeni i prošle subote, a sada je osnovni zahtev da se Rio Tintu onemogući iskopavanje litijuma u Srbiji.

Pisac i ekološki aktivista Đorđe Miketić u razgovoru za Glas Amerike najavljuje da će odluka o daljim koracima biti doneta sutra, ali da se može predvideti u kom smeru idu stvari.

Kako vidim atmosfera je - ide se na blokade. Izračunali smo: ima do izbora 16 subota, što znači 16 sati svog života ili dva radna dana do slobode. Tako ćemo komunicirati, idemo da teramo ove blokade, da teramo proteste. Naravno, ne gubimo u vidu Loznicu, to nam je prioritet da se iz grada Loznice izbriše prostorni plan”.

Prema oceni Miketića, Srbija ulazi u svojevrsnu referendumsku atmosferu na temu Rio Tinta i vlast i Vučić će - kako kaže - morati jasno da se odrede o tome. Mnogo puta smo kao društvo iznevereni i prevareni i “zato mu više ne verujemo na reč”, kaže Đorđe Miketić.

Mi ćemo morati da napravimo takvu udicu da kaže – jeste za Rio Tinto ili nije za Rio Tinto. Šta si potpisao - raskidaj. Idemo ili zakon o moratorijumu na iskopavanje litijuma ili protiv rudnika u Jadru i ostatku Srbije. Znači neki zakon će iz ovoga izaći, ali za početak sve ugovore na sto i idemo da raskidamo to”.

Đorđe Miketić, pisac i ekološki aktivista
Đorđe Miketić, pisac i ekološki aktivista

Prema oceni sagovornika Glasa Amerike osim pritiska iznutra, na Vučića se vrši pritisak i spolja. Pre svega, Miketić hvali novi plan američkog predsednika Džoa Bajdena o borbi protiv korupcije na globalnom nivou, čiji bi efekti mogli da se osete i u Srbiji.

To je jedan pritisak koji je bio zaista smislen. Sa druge strane vidimo i pritisak njegovih kompanjona sa severa Kosova koji se evidentno bave kriminalom. Sa treće strane i iz Evrope vidimo promenu klime, više nije zaštićen i sada će u Evropskom parlamentu u četvrtak biti rasprava na temu protesta, na temu Rio Tinta, na temu Linglonga. I drugo, on ne može više njima da objasni da on ovde stvari kontroliše. Ne kontroliše stvari ako ti je već četvrtu nedelju zaredom blokiran međunarodni put i sijaset regionalnih puteva”.

Prema mišljenju Đorđa Miketića, u ovom trenutku je kasno za dijalog sa vlastima, pre svega zato što je, kako kaže, vlast sve učinila da onemogući dijalog i zato što je previše umešana u koruptivne poslove iz kojih više ne može da se izvuče.

XS
SM
MD
LG