Linkovi

Krivokapić stigao u Beograd, odao poštu Đinđiću


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odaje poštu prvom demokratski izabranom premijeru Srbije ubijenom 2003. godine. (Foto: Twitter / @profKrivokapic)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odaje poštu prvom demokratski izabranom premijeru Srbije ubijenom 2003. godine. (Foto: Twitter / @profKrivokapic)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji.

Na aerodromu u prestonici Beogradu dočekao ga je potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, javila je agencija Fonet.

U prvom danu posete Krivokapić je u dvorištu Vlade Srbije položio venac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću – prvom demokratski izabranom premijeru Srbije ubijenom 2003. godine.

Danas sam u dvorištu Vlade Srbije u prisustvu premijerke Ane Brnabić položio vijenac na spomen ploču dr Zoranu Đinđiću, filosofu, vjesniku demokratije, premijeru, reformatoru i modernizatoru“, napisao je na svom Tviter nalogu crnogorski premijer.

Krivokapić je po dolasku u Beograd rekao da je cilj posete unapređenje saradnje sa Srbijom.

"Da ono što imamo u svakom smislu bude bolje. Da naša povezanost, koja je isprepletana istorijski i porodično dođe do izražaja kroz unapređenje saradnje", rekao je Krivokapić – javila je Radiotelevizija Crne Gore.

Krivokapić se tokom dana sastao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije u Srbiji, kao i sa 32 nerezidentna ambasadora u Crnogorskoj kući, u Beogradu, naveo je crnogorski premijer na Tviteru.

Za sredu su najavljeni susreti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Bilateralne odnose Crne Gore i Srbije poslednjih dve godine karakterišu napetosti - što je stanje posebno kulminiralo tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

Taj događaj obeležile su tenzije pristalica i protivnika događaja, kao i sporadični sukobi između dela demonstranata i policije.

Srbija je u delu balkanske i međunarodne javnosti označena kao država koja se aktivno i otvoreno mešala u unutrašnja pitanja svog suseda, što su tvrdnje koje su se odnosile i na izborni proces održan u leto 2020. kada je smenjena vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

Deo srpskog rukovodstva, čiji pojedini funkcioneri promovišu ideologiju takozvanog srpskog sveta, na udaru je kritika zbog navodnog pokušaja da Crnu Goru stavi pod kontrolu Srbije. U tome, prema tvrdnjama dela javnosti, imaju i pomoć Srpske pravoslavne crkve.

Sa druge strane, politički zvaničnici Srbije i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) odbacuju navode o bilo kakvom mešanju ili pokušajima da utiču na unutrašnja pitanja Crne Gore.

Takođe, odnose dve države obeležile su optužbe Krivokapića i crnogorske vlade o uznemiravanju njegove dece koja žive i školuju se u Beogradu - što su predstavnici vlasti Srbije takođe odbacili.

XS
SM
MD
LG