Linkovi

Vučić: Kosovo na godišnjicu Vašingtonskog sporazuma kreće ponovo da lobira za nezavisnost


Delegacije Srbije i Kosova i bivši predsednik SAD Donald Tramp na potpisivanju sporazuma 4. septembra 2020.
Delegacije Srbije i Kosova i bivši predsednik SAD Donald Tramp na potpisivanju sporazuma 4. septembra 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na nivou tehničkog dijaloga i da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uskoro posetiti Srbiju i Kosovo, prenosi Fonet.

Vučić, koji učestvuje na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji, objavio je na svom Instagram nalogu da se sastao sa Lajčakom.

Predsednik Srbije je najavio i da će Priština, na godišnjicu potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 4. septembra, početi sa ponovnim akcijama traženja priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Mene brine činjenica, a mi smo dobili i informaciju, ne od gospodina Lajčaka, već od naših obaveštajnih izvora da Priština do 4. septembra kreće sa novim akcijama priznavanja u mnogim međunarodnim organizacijama".

Vašingontskim sporazumom koji su potpisali predstavnici Srbije i Kosova 4. septembra u Beloj kući predviđen je jednogodišnji moratorijum na lobiranje Beograda da zemlje povuku priznanje Kosova, odnosno lobiranje Prištine da se Kosovo prizna i primi u međunarodne organizacije. Taj moratorijum ističe 4. septembra.

"Smanjen entuzijazam za EU u Srbiji"

Vučić je na Bledu rekao da je Srbija posvećena evropskom putu, ali da je u zemljama Zapadnog Balkana smanjen entuzijazam za priključenje EU, zbog čega se traže druga sredstva i načini kako bi se ostvario napredak.

"Jedno od tih sredstava je inicijativa Otvoreni Balkan...Sa susedima radimo na zbližavanju i izgradnji mira i bezbednosti u regionu", izjavio je Vučić, uz konstataciju da je EU, posle Bregzita, potebno proširenje, ali da "ne vidi širu sliku", prenosi Fonet.

Predsednik Srbije je rekao da je "EU najbolje mesto za život što se tiče demokratije i vladavine prava, ali da je pre dve decenije EU sa 20 odsto učestvovala u svetskom bruto domaćem proizvodu, dok je sada taj procenat pao na 10 odsto".

"Za nekoliko godina će to učešće iznositi sedam odsto i ne vidim rešenje za tu situaciju", izjavio je Vučić.

XS
SM
MD
LG