Linkovi

Belorusija: Zapadne sankcije slične "proglašenju ekonomskog rata"


ARHIVA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije u Minsku, 13. septembra 2020.
ARHIVA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije u Minsku, 13. septembra 2020.

Belorusija vidi planirane zapadne sankcije skoro kao proglašenje ekonomskog rata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Minsku.

Ministarstvo je objavilo saopštenje dan pošto su SAD, EU, Britanija i Kanada najavile da će uvesti sankcije nekoliko visokih zvaničnika Belorusije, zbog prinudnog prizemljenja putničkog aviona da bi se uhapsio novinar Roman Protaševič.

EU je najavila da planira uvođenje ekonomskih sankcija čija su meta ključni beloruski izvozni proizvodi kao što su potaša i naftne prerađevine.

"EU nastavlja namerne destruktivne radnje protiv populacije, navodno, "da bi se režim finansijski osiromašio." U stvari, ovo je na granici proglašenja ekonomskog rata",saopštilo je ministarstvo.

Beloruski kontrolori letenja su 23. maja naredili avionu Rajanera na putu ka Litvaniji iz Grčke da sleti u Minsku, gde je novinar Roman Prataševič, jedan od putnika, zatim uhapšen.

Prataševič je ko-osnivač aplikacije za poruke preko koje su organizovani protesti protiv vlade autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Posle hapšenja 26-godišnji novinar je na državnoj televiziji viđen kako uplakan traži oproštaj za svoje postupke i hvali Lukašenka, zbog čega kritičari predsednika kažu da je novinar verovatno bio mučen i primoran da to javno izjavi.

Sjedinjene Države u ponedeljak su uvele sankcije više od 15 pojedinaca i entiteta iz Belorusije, dok je Evropska unija svoje sankcije proširila na 86 pojedinaca i entiteta u vlasništvu države.

XS
SM
MD
LG