Linkovi

Generalna skupština UN u četvrtak zaseda povodom sukoba na Bliskom istoku


Palestinski vatrogasci na području Gaze gase požar u fabrici sunđera (Foto: REUTERS/Ashraf Abu Amrah)
Palestinski vatrogasci na području Gaze gase požar u fabrici sunđera (Foto: REUTERS/Ashraf Abu Amrah)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija zasedaće povodom situacije na Bliskom istoku i sukoba izraelskih snaga i palestinskih militanata.

"Telo koje broji 193 člana će u četvrtak će se sastati u četvrtak i razmatrati trenutno stanje", saopštio je predsedavajući Generalnoj skupštini UN Volkan Bozkir.

U izraelskim vazdušnim napadima na područje Gaze u ponedeljak je poginuo komandir palestinskih militantnih snaga, dok je sa druge strane, sa područja Gaze nastavljeno raketiranje teritorije Izraela.

Očekuje se da će ubistvo Hasama Abu Harbeda, komandanta militantne organizacije Islamski džihad, izazvati žestok odgovor grupacije koja se rame uz rame sa palestinskim Hamasom.

Izraelska vojska je saopštila da je Harbed odgovoran za nekoliko, kako je ukazano, raketnih terorističkih napada na izraelske civile – uz napomenu da je Izrael spreman zauvek da se bori.

Arhivski video 👇

Sve to događa se uprkos učestalim pozivima na prekid vatre u sukobu koji traje nedelju dana.

Prema procenama međunarodne javnosti – radi se o razbuktavanju najžešćih neprijateljstava u poslednjih nekoliko godina.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, pozvao je strane u sukobu da zaštite civile – podvukavši da Sjedinjene Države sprovode diplmatske inicijative kako bi situacija smirila.

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika sa područja Gaze do sada je u sukobima poginula 201 osoba - uključujući 58 dece i 34 žene. U Izraelu je poginulo deset osoba, među kojima, i dvoje dece.

Napad u ponedeljak usledio je nakon komentara izraelskog premijera Benjamina Netajahua datih u nedelju da "neposredni" kraj smrtonosnih vazdušnih napada na Gazu nije u planu.

Netanjahu je istog dana rekao da su izraelski borbeni avioni sravnili tri zgrade i ubili najmanje 42 osobe, što je najsmrtonosniji pojedinačni napad u poslednjoj rundi nasilja između Izraela i militantne grupe Hamas koja vlada Gazom.

"Nadam se da neće dugo potrajati", rekao je Netanjahu za emisiju "Suoči se sa nacijom" CBS-a u Sjedinjenim Državama. Ali, rekao je da kraj napada "nije blizu", uprkos međunarodnim naporima da se okonča požar u jednonedeljnoj razmeni raketne vatre između izraelskih snaga i militanata Hamasa u pojasu Gaze.

"Napao nas je Hamas... ničim izazvani napadi na Jerusalim", rekao je izraelski premijer Netanjahu.

"Učinićemo sve što je potrebno da uspostavimo red i tišinu", rekao je u televizijskom intervjuu. "Pokušavamo da umanjimo Hamasovu terorističku sposobnost i umanjimo njihovu volju da to ponovo učine".

U televizijskom obraćanju zajedno sa svojom ministrom odbrane i političkim rivalom Benijem Gancom, Netanjahu je rekao naciji jevrejske države u nedelju da se napadi nastavljaju "punom snagom" i da će "biti potrebno vreme".​

Netanjahu je govorio nakon najsmrtonosnijih napada od razornog rata u Gazi 2014. U izraelskim vazdušnim napadima gađana je glavna stambena i trgovačka ulica tokom petominutnog perioda nakon ponoći,. Sravnjene su dve susedne zgrade i još jedna 50 metara dalje.

Rano u nedelju, Izrael je bombardovao kuću Jehja Al-Sinvara, vrhovnog Hamasovog vođe u Gazi, u sedmom uzastopnom dana neprijateljstava. Nije bilo odmah jasno da li je Sinvar bio kod kuće. Izveštaj Asošijeted presa kaže da se "verovatno skrivao zajedno sa ostatkom visokog ešalona grupe".

Netanjahu je u subotu branio uništavanje 12-spratne zgrade u gradu Gazi, u kojoj su bila sedišta medijskih kuća Asošijeted pres i Al Džazire, kao i stanovi i druge kancelarije.

Vlasnik zgrade primio je telefonsko upozorenje od izraelske vojske sat vremena pre napada, a službenici AP-a i drugi stanari zgrade odmah su evakuisali zgradu. Netanjahu je rekao da u napadu nema povređenih. Al Džazija je nastavila da emituje direktan prenos napada dok se zgrada rušila.

Izraelski lider rekao je da je u zgradi, pored kancelarija medija i domova bio i "obaveštajni ured palestinske terorističke organizacije".

"To je sasvim legitimna meta", ustvrdio je.

Predsednik i izvršni direktor AP-a Gari Pruit rekao je u saopštenju da je novinska organizacija "šokirana i užasnuta" izraelskim napadom na zgradu, uz napomenu da je od Izraela dobila upozorenje.

"Svet će znati manje o tome šta se dešava u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo", upozorio je Pruit.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa Pruitom i "pružio svoju nepokolebljivu podršku nezavisnim novinarima i medijskim organizacijama širom sveta i ukazao na neophodnost njihovog izveštavanja u zonama sukoba", preneo je portparol Ned Prajs. "Izrazio je olakšanje zbog toga što Asošijeted pres na terenu u Gazi ostaje na bezbednom".

U nedelju ujutro u Gazi, Hamas je lansirao rakete iz civilnih područja u Gazi prema izraelskim civilnim oblastima. Jedan je udario u sinagogu u Aškelonu, gradu na jugu Izraela, nekoliko sati pre večernjih službi za jevrejski praznik Šavut. Nije prijavljeno povređivanje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovrarao je telefonom je u nedelju sa kolegama u Egiptu, Kataru, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji i Francuskoj kako bi razgovarali o "hitnom radu na zaustavljanju sukoba koji je zahvatao Izrael i Zapadnu obalu i Gazu".

Sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukriem, Blinken je "ponovio svoj poziv svim stranama da deeskaliraju tenzije i zaustave nasilje koje je odnelo živote izraelskih i palestinskih civila, uključujući i decu", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken i saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud razgovarali su o "tekućim naporima za smirivanje tenzija u Izraelu i na Zapadnoj obali i u Gazi i privođenjem kraju trenutnog nasilja".

Sali Bazbi, izvršna urednica AP-a, pozvala je u nedelju na nezavisnu istragu vazdušnog udara na zgradu u kojoj je bilo i sedište njene agencije.

Rekla je da su se kancelarije AP godinama nalazile u toj zgradi i da nikada nije bilo naznaka da bi Hamas mogao biti tamo.

"U konfliktnoj smo situaciji", rekla je Bazbi. "Mi ne zauzimamo stranu u tom sukobu. Čuli smo Izraelce kako kažu da imaju dokaze; ne znamo koji su to dokazi".

A u Libanu, stotine ljudi izašlo je na ulice u nedelju protestujući protiv izraelske ofanzive u Gazi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se u nedelju kako bi pokušao da smiri nasilje, a Sjedinjene Države su poslale diplomatu u region da pokušaju da postignu prekid vatre.

Najnovije izbijanje borbi počelo je prošlog ponedeljka nakon sukoba u istočnom Jerusalimu prošlog meseca. Sukobi Palestinaca sa policijom izbili su kao odgovor na taktiku izraelske policije tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana i jevrejskih naseljenika koji su pretili da će iseliti desetine palestinskih porodica. Fokusna tačka nemira bila je džamija Al-Aksa, smeštena na imanju na brdu koje poštuju i muslimani i Jevreji.

Predsednik SAD Džo Bajden nazvao je u subotu Netanjahu i rekao da osuđuje raketne napade Hamasa i potvrdjuje svoju podršku izraelskom pravu da se brani od Hamasa i drugih terorističkih grupa. Američki lider je takođe izrazio zabrinutost za bezbednost novinara i potrebu da se osigura njihova zaštita, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajden je telefonom razgovarao i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, što je njihov prvi razgovor otkako je Bajden u januaru preuzeo mesto predsednika SAD.

Hadi Amr, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Izrael i Palestinu, boravio je u Izraelu i trebalo je da se sastane sa izraelskim liderima u nedelju, zatim sa palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali kako bi pronašli "održivu smirenost", saopštio je Stejt department.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće u utorak video konferenciju o eskalaciji borbi između Izraela i Palestinaca. Žosep Borel, šef diplomatije EU, rekao je na Tvitteru u nedelju da će ministri "razgovarati o tome kako EU može najbolje da doprinese okončanju trenutnog nasilja".

XS
SM
MD
LG