Linkovi

Više od 412 hiljada novozaraženih za dan u Indiji, rekordan broj umrlih


Porodice nemaju gde da smeste obolele članove jer su bolnice prepune
Porodice nemaju gde da smeste obolele članove jer su bolnice prepune

Indija ponovo prijavljuje rekordnih 412.262 novozaraženih koronavirusom i rekordnih 3.980 umrlih. Stručnjaci kažu da je moguće da su brojevi i deset puta veći.

Zaraženih koronavirusom u najnaseljenijoj zemlji na svetu ima više od 21 milion, a umrlih je 230.168, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Vlada je prognozirala pik talasa do srede, ali ovo je premašilo prognoze.

Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni kiseonika, a Svetska zdravstvena organizacija je izračunala da je od ukupnog broja zaraženih u svetu prošle nedelje polovina bila u Indiij, kao i četvrtina svih smrtnih slučajeva globalno.

Kriza je najaktunija u Nju Delhiju, ali je veliki problem i u ruralnim područjima gde živi 70 odsto popualacije jer nema pristupa zdravstvenoj nezi.

U nekim selima u državi Utar Pradeš, kažu u humanitarnim organizacijama, ljudi umiru u svakoj drugoj kući.

U državi Goa, popularnoj turističkoj destinaciji, najviša je stopa zaražazvanja, i svaki drugi testirani je pozitivan.

Premijer Narendra Modi kritikovan je zbog toga što vlada nije ranije nešto preduzela i sprečila drugi talas, već su održavani religijski i politički skupovi.

Istovremeno se dešava veliki pad u broju vakcnisanih jer nema zaliha i problemi su u transportu vakcina, iako se najveći deo cepiva proizvodi u Indiji.

Dva postrojenja za proizvodnju vakcina trenutno proizvode 70 miliona doza mesečno, a biće im potrebni meseci da taj broj povećaju na 80.

Adminisitracija predsednika Džoa Bajdena podržala je predlog o privremenom ukidanju patenta na vakcine protiv Kovida, kako bi se one brže i lakše proizvodile.

XS
SM
MD
LG