Linkovi

Sudija: Bolton može da objavi knjigu


Džon Bolton (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Džon Bolton (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Federalni sudija saopštio je da bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton može da nastavi sa objavljivanjem knjige, i pored napora Trampove administracije da se to obustavi, zbog zabrinutosti da bi mogle da budu obelodanjene poverljive informacije.

Odluka sudije Rojsa Lamberta je pobeda za Boltona u sudskom procesu koji je se tiče Prvog amandmana i brige oko nacionalne bezbednosti. Sudija je takođe istakao da se Bolton "kockao sa nacionalnom bezbednošću Sjedinjenih Država" kada nije završio proveru još neobjavljenog teksta knjige, čiji je cilj sprečavanje vladinih zvaničnika da odaju strogo čuvane tajne u memoarima.

Odluka suda otvara put za veću čitalačku publiku u izbornoj godini i za tiraž memoara, koji treba da budu objavljeni u utorak, a prikazuju ne baš laskavu sliku predsednika Donalda Trampa i negovu spoljnu politiku u turbulentnih godinu i po dana, koliko je Bolton proveo u Beloj kući.

Ipak, Lambert je zamerio postupke Boltona u samom načinu objavljivanja knjige. Bolton je odlučio da "objavi knjigu iako nije obezbedio dozvolu nacionalnih bezbednosnih vlasti" i verovatno je da je učinio nepopravlju štetu za nacionalnu bezbednost, naveo je Lambert.

Međutim, pošto je 200 hiljada kopija knjige već distribuirano knjižarama širom zemlje, pokušaj da se izdavanje knjige obustavi, bio bi besmislen.

"Bilo ko ko nabavi knjigu, može da objavi sadržaj sa dometom većim od lokalnog kafića, a sa stotinama hiljada kopija širom sveta, od kojih su mnoge u redakcijama, šteta je već učinjena. Nema povratka na status kvo", naveo je Lambert

XS
SM
MD
LG