Linkovi

Direktorka Glasa Amerike i njena zamenica podnele ostavke


Znak na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: VOA/Mia Bush)
Znak na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: VOA/Mia Bush)

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet i njena zamenica Sendi Šugvara podnele su ostavke u ponedeljak, navodeći da Majkl Pek, novoimenovani direktor Američke agencije za globalne medije, koja nadzire rad Glasa Amerike, ima pravo da ih zameni sopstvenim kadrovima.

Benet i Šugavara, obe iskusne novinarke, vodile su Glas Amerike od 2016. godine i značajno su proširile raspon izveštavanja vladine nezavisne medijske agencije, čiji se televizijski i radio program emituje na 47 svetskih jezika a digitalno je dostupan na vebsajtu glasamerike.net.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet i njena zamenica Sendi Šugavara.
Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet i njena zamenica Sendi Šugavara.

U pismu ostavke, Benet i Šugavara poručile su stotinama novinara, TV i radio voditelja, urednika i članova tehničkog osoblja da su u protekle četiri goidne promenile agenciju na bolje. Pomenule su "saosećajne i upečatljive inicijative da se ispriča američka priča, fokus na suzbijanju neistina i dezinformacija širom sveta, i pažnju usmerenu na priče žena, izbeglica i kolega - novinara iz celog sveta".

Benet i Šugavara takođe su poručile zaposlenima u Glasu Amerike da se "ništa u vezi sa njima, njihovom strašću, misijom i integritetom" neće promeniti sa Pekovim preuzimanjem dužnosti direktora Agencije za globalne medije.

"Majkl Pek je pred Kongresom položio zakletvu da će poštovati zakonsku odredbu koji garantuje nezavisnost Glasa Amerike, zakona koji ima najvažniju ulogu u ogromnom poverenju koje publika širom sveta ima u nas", navele su odlazeća direktorka i zamenica direktorke Glasa Amerike.

Međutim, Pekovo preuzimanje kontrole nad Američkom agencijom za globalne medije, sa trogodišnjim ugovorom koji je nedavno potvrđen u Senatu, nije teklo glatko.

Predsednik Donald Tramp imenovao je Peka, saradnika jednog od svojih najvatrenijih ideoloških pristalica i bivšeg stratega Bele kuće Stivena Benona, na poziciju direktora Agencije za globalne medije pre više od dve godine. Međutim, senatske demokrate do nedavno su blokirale njegovu potvrdu, delimično zbog zabrinutosti da je u njegovom poslovanju bilo finansijskih prekršaja.

Proteklih nedelja, Tramp je kritikovao Glas Amerike zbog izveštavanja o Kini za vreme epidemije koronavirusa. Kada mu je 15. maja postavljeno pitanje o Pekovoj nominaciji, Tramp je odgovorio: "Glasom Amerike se užasno upravlja. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno Glasu Amerike."

Amanda Benet tada je stala iza misije i izveštavanja agencije koju finansiraju američki poreski obaveznici.

“Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom sveta koji nemaju drugi pristup činjenicama, tačnim i kredibilnim informacijama", saopštila je.

“Zbog toga više od 80% naših 280 miliona gledalaca, slušalaca i čitalaca na 47 jezika u više od 60 zemalja kažu da smatraju da je naš rad verodostojan", dodala je.

XS
SM
MD
LG