Linkovi

Kraj blokade rektorata, studenti vratili ključeve


Arhiva - Ulaz u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, (Foto: VOA)
Arhiva - Ulaz u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, (Foto: VOA)

Pradajom ključeva zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu rektorki Ivanki Popović, studenti iz organizacije "1 od 5 miliona" okončali su 12 dana dugu blokadu zgrade te institucije.

Blokada je okončana dan nakon što je rektorka garantovala da će se Univerzitet izjasniti o navodima o plagiranom doktoratu ministra finansija Siniše Malog do 4. novembra, što je bio glavni razlog studentskog protesta.

Studenti su za zgrade Rektorata uklonili transparent "Blokada" i zamenili ga natpisom "Ne damo rektorku", a Ivanki Popović su simbolično uručili biljku čuvarkću, kao podsetnik da su studenti došli da "čuvaju svoju kuću", a da će to nastaviti i dalje da čine, iako neće spavati u zgradi Rektorata.

Popović je rekla da joj je zadovoljstvo što se posle 12 dana razgovora došlo do zajedničkog cilja, da se omogući redovan rad Rektorata.

"Mi smo na istom zadataku, da čuvamo ugled Univerziteta i jačamo ga", rekla je Popović.

Ocenila je da su studenti pokazali čvrstoću u obezbeđivanju svojih zahteva i poručila da pre njima "skida kapu" u znak poštovanja.

Rektorka nije želela da komentariše političke reakcije iz Vlade Srbije i sa vrha države, prema kojima je akcija studenata bila politički motivisana, ocenjujući da se time razvodnjava ova priča.

"Ovde smo da bismo zajedno otvorili Rektorat, ovo je ta tema. Mislim da sada nije ni vreme ni mesto da razgovaramo o tim drugim aspektima. Ovde smo da bi zaposleni ušli u Rektorat, da počnu da obavljaju svoje posle, a studenti mirno iz njega izađu. Molim vas da nas pustite da radimo naš posao", rekla je Popović.

Studentkinja Mila Jovanović rekla je da je danas osvanuo sunčan dan za akademsku zajdnicu jer je Univerzitet pokazao da je autonoman, pokazao je integritet i to da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji.

"Mi sada ponovo sa ponosom možemo da kažemo - ja sam student BU", istakla je Jovanović.

Poručila je da je sada na Univerzitetu da "položi diplomski ispit" i da se očekuje da će se to dogoditi 4. novembra.

Jovanović je rekla da je rektorki predata biljka čuvarkuća, kao podsetnik da su studenti došli da "čuvaju svoju kuću", a da će to nastaviti i dalje da čine, iako neće spavati u zgradi Rektorata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući ova zbivanja, dan ranije, ocenio da se Rektorat pretvorio u "partijsku prćiju" i ironično rekao da podržava ljubav rektorke i studenata koji su protestovali.

XS
SM
MD
LG