Linkovi

Obama predstavio budžet za 2015.


Primerci predloga budžeta predsednika Baraka Obame na Kapitol Hilu
Američki predsednik Barak Obama ponovo traži poreske olakšice za siromašne i porodice srednje klase, u sklopu predloga vladinog budžeta za fiskalnu 2015. godinu.

Obama je danas predstavio svoje viđenje vladine potrošnje u sledećoj godini, koje je procenio na skoro 4.000 milijardi dolara. Obraćajući se građanima iz jedne škole u okolini Vašingtona, Obama je zatražio veće poreske olakšice za porodice sa malom decom, ali i dodatne olakšice za više od 13 miliona radnika, koji nemaju decu.

Obama tokom današnjeg predstavljanja budžeta u osnovnoj školi Pauel u Vašingtonu
Obama tokom današnjeg predstavljanja budžeta u osnovnoj školi Pauel u Vašingtonu
Američki predsednik rekao je da je njegov predlog budžeta za 2015. odraz najstojanja da se pozabavi nejednakostima u primanjima i ogromnim disparitetom između najbogatijih i najsiromašnijih Amerikanaca.

Pored toga predsednik Obama je predložio da smanjenje poreza onima koji plaćaju univerzitetsko obrazovanje postane stalno, a da se takođe otvore automatski penzioni računi za milione radnika , koji nemaju sličan račun, koji im sponzoriše poslodavac.

Obama je u predlogu budžeta zatražio 56 milijardi nove potrošnje, koja bi trebalo da se rasporedi između vojske i unutrašnjih programa. Američki predsednik takođe želi 300 milijardi u naredne četiri godine za infrastrukturu, delom da bi se popravili mostovi u drumovi, koji su u vrlo lošem stanju.

Kako bi pokrio svoje predloge, Obama je takođe predložio eliminaciju nekoliko poreskih olaškica koje idu u korist najbogatijim Amerikancima.

Predlozi koji se tiču potrošnje verovatno će naići na veliki otpor republikanskih zakonodavaca u Kongresu, koji često traže smanjenje vladine potrošnje i snižavanje poreza. Međutim, dva različita plana takođe će poslužiti kao platforma pred kongresne izbore u novembru, na kojima se bira svih 435 članova Predstavničkog doma i trećina od ukupno 100 članova Senata.
XS
SM
MD
LG