Linkovi

Predstavnički dom odobrio predlog budžeta


Američki Kongres
Američki Kongres

Predstavnički dom usvojio je sa 332 glasa za i 94 protiv zakon o bužetu kojim će se finansirati rad američke vlade sa hiljadu milijardi dolara godišnje, u naredne dve godine

Predstavnički dom Sjedinjenih Država usvojio je sinoć zakon o finansiranju federalne vlade za naredne dve godine, čime je uklonjena opasnost da ponovo dođe do prekida rada državnih agencija kao što je bio slučaj u oktobru.

Posle dve godine žestokih rasprava i prekida rada federalne vlade, Predstavnički dom usvojio je zakon sa 332 glasa za i 94 protiv – kojim će se finansirati rad vlade sa hiljadu milijardi dolara godišnje, u naredne dve godine. Ovaj budžet takođe delimično zamenjuje nepopularno smanjenje budžetskih izdataka – poznatije kao sekvestar. Predsednik Komiteta za budžet u Predstavničkom domu, republikanac Pol Rajan, pred glasanje je istakao značaj onoga što se zakonodavci pripremaju da urade.

“Ovo je prvi put od 1986. da je politički podeljen Kongres uspeo da uradi nešto slično ovome što ćemo mi da uradimo. Ovim zakonom se smanjuje deficit za 23 milijarde dolara, porez se neće povećati, a izdaci se pametno smanjuju. Zamenili smo privremeno smanjenje budžetskih izdataka sa trajnim, ciljanim reformama, koje će odmah stupiti na snagu”.

Demokrata, kongresmen Steni Hojer pohvalio je zakon, ali je rekao da je njime moglo da se postigne još više.

Ovaj sporazum je bolji nego alternative, ali propuštena je velika šansa da se uradi ono što Amerikanci očekuju od nas, a to je da izvedemo ovu zemlju na fiskalno odgovorni put i želim da podstaknem svoje prijatelje u Viskonsinu, i već sam poručio prijatelju iz Merilenda, mom kolegi, da skupi hrabrost, koju je već pokazao da ima, i da pomogne da se zemlja vrati na fiskalno održiv put i da donese neke teške odluke”.

Posle oktobarskog prekida rada federalne vlade, portparol Bele kuće, Džej Karni pozdravio je dogovor oko budžeta, primetivši da je posao u Vašingtonu možda počeo da se obavlja kako bi i trebalo.

Snažno podržavamo postignuti budžetski dogovor. Smatramo da je ovo mali, ali važan korak ka onome što se nadamo da je povratak redovnom stanju gde ekonomiji ne prete prepreke, koje se pojavljuju u Vašingtonu”.

Senat će najverovatnije takođe usvojiti zakon iduće nedelje, a očekuje se da će ga predsednik Obama posle toga osnažiti svojim potpisom.
XS
SM
MD
LG