Linkovi

Budžet ove nedelje i pred Senatom


Demokrati lideri u Senatu, senatori Ričard Durbin, Heri Rid i Čarls Šumer

Demokratski senator Ričard Durbin rekao je da, zbog republikanskog protivljenja, demokrate u Senatu još nemaju dovoljan broj glasova za usvajanje dvostranačkog budžeta

Američki Kongres, kako se očekuje, trebalo bi tokom nedelje da usvoji dvogodišnji sporazum o federalnom budžetu čime bi se, barem privremeno, okončao oštar fiskalni spor demokrata i republikanaca i spriječilo novo zatvaranje vlade.

Predstavnički dom je prošle nedelje, ubjedljivom većinom, usvojio prijedlog budžeta što bi narednih dana trebalo da uradi i Senat. To bi, kako je naveo demokratski senator Ričard Durbin, pokazalo da politički podijeljen Kongres može da funkcioniše.

Ohrabren sam što zakonodavci iz Predstavničkog doma i Senata, demokrate i republikanci, glasaju za ovaj prijedlog. Treba da krenemo naprijed i upravljamo ovom zemljom. Ne bi trebalo ponovo da zatvaramo vladu. Ovo je prilika koja može da poboljša našu bezbjednost, osnaži našu zemlju i uštedi novac poreskih obveznika.

Durbin je međutim priznao da, zbog republikanskog protivljenja, demokrate u Senatu još nemaju dovoljan broj glasova za usvajanje dvostranačkog plana, te da će za njegovo odobravanje biti potrebna dvostranačka podrška.

Dvogodišnji budžet, ako konačno bude usvojen, obezbijediće građanima neophodan predah od oštrih stranačkih sporova koji su poslednjih godina obilježavali rad Kongresa. Ublažio bi sveobuhvatno rezanje federalnih troškova i istovremeno smanjio deficit.

“Ovo je prvi put od 1986. da podijeljeni Kongres preduzima ovakvu mjeru. Ovaj prijedlog zakona smanjuje deficit za 23 milijarde dolara, ne predviđa povećanje poreza i smanjuje potrošnju na pametniji način”, poručio je jedan od autora plana, republikanski kongresmen Pol Rajan.

Konzervativni republikanci međutim kritikuju predloženi plan zato što se odlaže veće smanjenje budžetskih izdataka i rješavanje najsloženijih fiskalnih pitanja. Pol Rajan međutim smatra da bi sporazum mogao da pomogne republikancima da na izborima naredne godine osvoje većinu u Senatu.
XS
SM
MD
LG