Linkovi

Đukanović: Crna Gora će u kratkom roku ratifikovati protokol o pristupanju Švedske i Finske


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na samitu NATO-a u Madridu (Foto: Predsjednik CG)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je u četvrtak u Madridu da će Crna Gora “u vrlo kratkom roku” ratifikovati pristupni protokol o pristupanju Švedske i Finske u NATO.

Đukanović, koji je predvodio crnogorsku delegaciju na Samitu NATO-a, rekao je novinarima da je u glavnom gradu Španije demonstrirano puno jedinstvo Alijanse te da je riječ o veoma uspješnom samitu, prenosi RTCG.

"Možda i najvažnija odluka je poziv Finskoj i Švedskoj da se priduže NATO alijansi, posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Time će sigurno obogatiti kapacitete NATO saveza u narednom periodu", rekao je Đukanović u Madridu, odgovarajući na pitanje Televizije Crne Gore.

Prema njegovoj ocjeni, veoma je važno da su prvi put na samitu učestvovali indo-pacifički partneru, što, kako je rekao, govori da NATO djeluje veoma proaktivno.

"Usvojene su odluke koje potvrđuju riješenost NATO saveza da ostane ključni činilac mira i stabilnosti u svijetu Ono što je veoma važno - ponovljena je jedinstvena i oštra osuda ruske agresije na Ukrajinu i riješenost u još izdašnijoj pomoći Ukrajini, u svim vidovima", rekao je crnogorski predsjednik.

Đukanović je istakao da je za Crnu Goru i Zapadni Balkan važno da je naš region našao mjesto u novousvojenom strateškom konceptu.

"Prepoznaje se značaj regiona, i vjerujem da će to predstavljati podsticaj vladama regiona, da istrajemo u borbi za demokratizaciju i emancipaciju Zapadnog Balkana i konačnog ostvarenja cilja - članstvo u evropskoj porodici", rekao je Đukanović.

On je naveo da je iskustvo Crne Gore tokom proteklih pet godina dragocjeno “ne samo za nas”, i dodao da “sve obaveze koje su stajale pred nama ispunili smo i to nije samo naša ocjena već i partnera u Alijansi".

XS
SM
MD
LG