Linkovi

Češki predsednik Zeman u stabilnom stanju


Češki predsednik posmatra komemoraciju umrlima od kovida 19 u Pragu
Češki predsednik posmatra komemoraciju umrlima od kovida 19 u Pragu

Češki predsednik Miloš Zeman je u stabilnom stanju, potvrdila je portparolka bolnice u kojoj je smešten u nedelju. 77-godišnji Zeman je prethodno bio na intezivnoj nezi zbog komplikacija povezanih sa hroničnom bolešću, ali detalji nisu objavljeni. Ipak, zbog njegovog zdravlja postavilo se pitanje o daljem toku formiranja vlade.

U Češkoj Republici, predsednik je taj koji vodi razgovore sa stranačkim liderima posle izbora da bi se formirala funkcionalna većina. Prema Ustavu, ovlašćenje da imenuje premijera prelazi na predsedavajućeg donjeg doma parlamenta ako je predsednički položaj upražnjen.

Reporteri su videli kola hitne pomoći kako izlaze iz predsedničkog zamka Lani, zapadno od Praga, ubrzo nakon što se Zeman sastao sa premijerom Andrejem Babišom.

Iz predsednikovog kabineta ranije je saopšteno da je Zeman bolestan, i proveo je osam dana u bolnici prošlog meseca. Kako je navedeno, stanje mu nije bilo ozbiljno ali je bio dehidriran i iscrpljen.

Babišova partija centra ANO izgubila je parlamentarne izbore koji su održani u petak i subotu, a koje je tesnom većinom dobila koalicija “Zajedno” desno od centra. ANO po svemu sudeći nema šanse da formira vladu.

“Zajedno” i koalicija liberalne Piratske stranke i čeških gradonačelnika (Pirati i gradonačelnici) osvojili su ukupno 108 od 200 mesta u donjem domu parlamenta I saopštili da planiraju da formiraju vladu.

Češki premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare posle parlamentarnih izbora, 9. oktobra 2021.
Češki premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare posle parlamentarnih izbora, 9. oktobra 2021.

Međutim, dok je Babiš priznao da je koalicija “Zajedno” osvojila više glasova, nije nagovestio da prelazi u opoziciju, navodeći da će “ako dobije ovlašćenje predsednika, voditi pregovore o formiranju vlade.”

Po Ustavu, predsednik može da imenuje premijera po želji, i da mu poveri zadatak nominacije kabineta. Donji dom parlamenta glasa o poverenju novom kabinetu u roku od mesec dana posle imenovanja.

Zeman je pre izbora rekao da će imenovati lidera najveće pojedinačne stranke, a ne koalicije, da pokuša da formira novu vladu. To je, u ovom slučaju, Babiš pošto je ANO dobila više glasova od drugih pojedinačnih stranaka.

Zeman, koji je Babisov saveznik, nije komentarisao dalje korake nakon što su objavljeni izborni rezultati.

Formiranje vlade obično traje nedeljama ili mesecima.

Od ove godine, Zeman je koristio invalidska kolica zbog neuropatije u nogama. Odustao je od direktno glasanja na jednom biračkom mestu u petak I umesto toga stavio svoj glas u kutiju koju su mu doneli izborni zvaničnici, bez prisustva novinara.

Javni češki radio i dnevnik denikn.cz pozvali su se na sedam izvora koji su prošle nedelje rekli da je, tokom prethodnog boravka u bolnici, predsednik lečen od ascitesa – nagomilavanja vode u stomaku. Zemanov portparol nije želeo da komentariše te izveštaje.

XS
SM
MD
LG