Linkovi

Višegradska grupa podržala brži put Srbije i regiona ka EU


Lideri zemalja centralne Evrope okupljeni u Višegradsku grupu poziraju za zajedničku fotografiju tokom samita u Pragu, 3. oktobra 2019.
Lideri zemalja centralne Evrope okupljeni u Višegradsku grupu poziraju za zajedničku fotografiju tokom samita u Pragu, 3. oktobra 2019.

Predsednici četiri centralnoevropske zemlje okupljene u Višegradskoj grupi, kojima se pridružio predsednik Slovenije, potvrdili su u četvrtak podršku daljem proširenju EU na Zapadni Balkan.

Na sastanku u Pragu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednici Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, zajedno sa predsednikom Slovenije su se složili u oceni da, ukoliko ispunjava uslove za prijem, Srbija treba što pre da postane članica EU.

"Podrška Višegradske četvorke, kao i slovenačka podrška, ne samo Srbiji, već i svim državama regiona na njihovom putu ka EU, veoma je važna. Naša dužnost kao članica EU je objasnimo Evropskoj uniji da je interes svih nas da nastavimo ovo proširenje", rekao je Borut Pahor, predsednik Slovenije.

Govoreći na skupu u Pragu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbiji potrebno je da zna da li može da računa da će 2025. godine biti članica Evropske unije.

Takođe, on se zahvalio češkom predsedniku Zemanu na njegovim statovima oko Kosova i ponovio da je kompromisno rešenje jedini mogući put za budućnost celog zapadnog Balkana u EU, ali i za bolje odnose ljudi žive na tim prostorima:

"Ovde su dve od šest zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Čini mi se da sam na precizan način govorio o stavovima Srbije, za koje verujem da su svima razumljivi, bez obzira da li smo u potpunosti saglasni po tom pitanju, ili ne", rekao je Vučić na skupu u Pragu.

Upitan o svom stavu o povlačenju priznanja Kosova, koji je izrekao prilikom nedavne posete Srbiji, predsednik Češke Miloš Zeman, je danas potvrdio da će svoje kolege iz vlasti pokušati da ubedi u argumente za povlačenje priznanja Kosova.

"Pokušaću da ubedim svoje kolege na prvom sastanku", rekao je Zeman nakon sastanka Višegradske grupe.

XS
SM
MD
LG