Linkovi

Protesti pristalica SNS i Dveri ispred Skupštine Srbije


Protest pristalica Dveri i SNS ispred Skupštine Srbije (izvor: Tviter profil lidera Dveri Boška Obradovića)
Protest pristalica Dveri i SNS ispred Skupštine Srbije (izvor: Tviter profil lidera Dveri Boška Obradovića)

Ispred zgrade Skupštine Srbije u toku je protest u kojem su sučeljene pristalice Srpske napredne stranke i pokreta Dveri, a između dve grupe
postavljena je tampon zona koju obezbeđuju dva korodna žandarmerije, javlja Fonet.

Protestno okupljanje je, na jednoj strani, počelo kao podrška lideru Dveri i poslaniku tog pokreta Bošku Obradoviću koji je juče počeo štrajk glađu, a na drugoj strani pristalice naprednjaka okupile su se da podrže poslnike SNS Aleksandra Martinovića i Sandru Božić, čiji kontraštrajk je usledio nakon što je štrajk započeo Obradović.

Simpatizeri SNS, koji su znatno brojniji, skandiraju "Boško fašisto" i "Aco Srbine", dok na drugoj strani Obradovića podržava nekoliko desetina ljudi, među kojima, kako su rekli novinarima, ima i njegovih sugrađana i prijatelja iz
Čačka.

Troje poslanika i dalje štrajkuje glađu

Narodni poslanik Miladin Ševarlić izjavio je da prekida štrajk glađu koji je započeo u nedelju zbog odnosa vlasti u Srbiji prema pitanju Kosova.

On je rekao da prekida štrajk, jer je ovo jedinstven slučaj da je kao idejni tvorac štrajka bio medijski ugušen sa jedne strane štrajkom Dveri, a sa druge strane štrajkom glađu poslanika Srpske napredne stranke. Ševarlić je istakao da pitanje napada na poslanika ili pitanje demokratičnosti izbora ne mogu biti istog ranga kao pitanje Kosova.

Ševarlić je u nedelju prvi počeo štrajk glađu. U znak podrške pridružio mu se lider Dveri Boško Obradović koji traži sastanak vlasti i opozicije i odlaganje parlamentarnih izbora. Na to su reagovali poslanici vladajuće SNS Sandra Božić i Alekasndar Martinović koji su počeli "kontraštrajk" glađu jer navode da tužilaštvo ne reaguje i ne pokreće postupak protiv lidera Dveri zbog incidenata u u petak ispred Skupštine Srbije.

Predsednik Dveri Boško Obradović je Fonetu rekao da se oseća dobro da se oseća dobro i da je želeo da na "gandijevski i hrišćanski način" pozove da se sedne za sto i razgovara. Ponovio je i da želi odlaganje izbora.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i poslanica Sandra Božić takođe su rekli da su dobro i da traže da se tužilaštvo oglasi. Martinović je rekao da oni ne vrše pritisak na tužilaštvo već da žele da se oglasi u vezi sa incidentom u petak kada su ispred Skupštine članovi pokreta Dveri verbalno i fizički napadali poslanike i ministre.

"Aktivni bojkot"

Lider Dveri Boško Obradović, koji svoju kampanju naziva "aktivnim bojkotom", izjavio je za list Danas da je uveren da će Savez za Srbiju prihvatiti taj pravac.

"Ja ne mogu da budem u 'kilavom' SZS koji nema ideju kako da se suprotstavi ovoj vlasti. Ja ne mogu da sedim i ćutim i čekam dođu po mene i da mi spale kuću kao Milanu Jovanoviću ili Dejanu Pavoviću", poručio je Obradović.

Upitan šta će se desiti ako Savez ne prihvati njegov način bojkota izbora, kaže da će Dveri nastavljaju same svoju borbu sa onima iz SzS i mimo njega koji žele aktivan bojkot.

Pojedini članovi Saveza za Srbiju i drugi poslanici došli su u nedelju da podrže Obradovića ispred Skupštine Srbije.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović izjavio je da Savez "razumevajući lični Boška Obradovića kao čin borbe za slobodne i poštene izbore i bojkot izbora 21.juna, izražava zabrinutost za njegovo zdravlje i važnost da se sačuva za borbu protiv autokratskog režima".

U saopštenju SzS se navodi i da se "iskazuju nužnost jedinstva svih opozicionih stranaka, pokreta, intelektualaca ali i svih građana u borbi za bojkot ovih izbora i za slobodne izbore i slobodne medije".

Srpska napredna stranka saopštila je da je "licemerno" što Boško Obradović štrajkuje glađu, kada je noć proveo u Skupštini Srbije.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je za TV Prva da je ubeđena da je Obradović prekinuo štrajk glađu.

"On je od svojih prijatelja sinoć dobio kesu i povukao se u Skupštinu", rekla je predsednica parlamenta i dodala da joj Obradović od jutros "izgleda sveže".

Boško Obradović je demantovao da je prekidao štrajk glađu, navodeći da je noć proveo u poslaničkoj kancelariji, ali da u Skupštinu nije unosio hranu.

XS
SM
MD
LG