Linkovi

Štrajk i kontraštrajk glađu ispred Skupštine Srbije


Poslanici Skupštine Srbije štrajkuju glađu na ulazu u Dom Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 10. maja 2020. (Foto: Fejsbuk profil narodne poslanice Gordane Čomić)

Lider Dveri Boško Obradović započeo je u nedelju štrajk glađu ispred Skupštine Srbije, u znak podrške poslaniku Miladinu Šarčeviću koji već štrajkuje glađu zbog odnosa vlasti prema pitanju Kosova. Kao odgovor na taj potez, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, zajedno sa poslanicom vladajuće SNS Sandrom Božić, započeli su svoj štrajk glađu zahtevaući da tužilaštvo reaguje i poreken istragu protiv Boška Obradovića zbog njegovog "fašizma".

Borio sam se parlamentarnim i vanparlamentarnim metodama, borio sam se i demokratskim i svim drugim vidovima pobune, preterivao sam, grešio sam, bio sam možda nekad i nasilniji nego što je trebalo, kritikovali su me i najbliži saradnici, a neki su i napustili Dveri jer sam previše grub, rekao je Obradović novinarima ispred zdanja Doma Narodne skupštine Srbije, prenosi FoNet.

Dao sam sve od sebe da bih nešto promenio u društvu i državi, ne samo ja, nego i mnogi drugi da u ovu državu vrate neke osnovne vrednosti. Mi više nemamo šta drugo, da se ja ponovo ovde sa saborcima zalećem na Narodnu skupštinu, da se svađam sa kolegama narodnim poslanicima, jedni drugima da pretimo, da fizički nasrćemo ili se branimo, to nema smisla, ocenio je on.

Ne plašim se nikoga, ali to nema smisla. Ova stvar je otišla predaleko, ovde nešto mora ozbiljno da se promeni, rekao je Obradović i konstatovao da svojim dosadašnjim metodama očigledno nije uspeo.

Neki su me i pogrešno shvatili, jer privatno nisam konfliktna ličnost, za 44 godina nisam učestvovao ni u kakvoj tuči, nemam nikakve afere, nisam bio na vlasti, ja ne volim tuče i nije mi ideja da se sa bilo kim svađam, ideja je da se vratimo normalnom životu, da normalizujemo odnose između ljudi, rekao je Obradović.

On je rekao da se mora zaustaviti atmosfera građanskog rata u koje je društvo upalo, a kojoj je i lično doprineo. Ne mogu da se mirim sa nepravdom, neslobodom, sa izdajom Kosova i onome o čemu govori Ševarlić, ali na kraju kad su sve priče ispričane, ostala je ne pobuna, već ćutanje i štrajk glađu, dodao je.

Kontraštrajk glađu

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da tužioci treba da se zamisle zašto do sada nisu reagovali na krivična dela koje je činio Boško Obradović i poručio tužilaštvu da se "probudi".

On je, navodeći da su u učesnici prebijanju Marijana Rističevića procesuirani, za N1 rekao kako očekuje da tužioci rade svoj posao i u slučaju Obradovića koji je oborio na zemlju Rističevića.

Tužilaštvo nije dobro uradilo svoj posao i pokrenulo postupak protiv Obradoviać i njegovog mentora Dagana Đilasa i svih koji promovišu nasilje u Srbiji, ocenio je Martinović. Da se poslanici tuku i obaraju na zemlju, to su Srbiji neće proći, rekao je Martinović.

Sandra Božić rekla je da "svaki građanin Srbije" treba da "ukaže na fašizam" i da ona sa kolegom Martinovićem štrajkom želi da skrene pažnju tužilaštvi na, kako je ocenila, "pokušaj ubuistva" poslanika Marjana Rističevića.

Trifunović: Pokušaj dostojanstva u parlament

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović ocenio je da štrajk glađu Boška Obradovića "računa kao pokušaj poslanika da se vrati dostojanstvo parlamentu".

"Mada je i štrajk glađu ova stoka uspela da obesmisli svojim stiroporima i lažnom patetikom", napisao je na svom tviter nalogu Trifunović.

On je, na komentare kako bi trebalo da mu se pridruži, napisao: "rado, ali nisam narodni poslanik".

Vukadinović: Prekinite štrajk

Poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović pozvao je ranije danas poslanika Miladina Ševarlića da prekine štrajk glađu.

To što se on odlučio na takav potez pokazuje da je stanje toliko ozbiljno, da je on razočaran i ogorčen zbog političke situacije, posebno oko Kosova i Metohije, ali ga molim da odustane od toga, rekao je Vukadinović novinarima u parlamentu. Čitava ova politička gungula je, delom indukovana sa raznih strana, možda namerno ili nenamerno,da se ključna državna, nacionalna tema gurne u deseti plan, rekao je Vukadinović.

Za gest Boška Obradovića i kontragest poslanika SNS, Vukadinović je rkao kako možda neko ima i nameru da devalvira čin Ševarlića, koji je ocenio kako "spontan, ali ne i nepromišljen".

Vukadinović je naveo da ne razume gest poslanika SNS, niti može da tumači gest Obradovića, ali ono što je sigurno je da Ševarlić nije ni u kakvom dosluhu sa liderom Dveri.

Pozivam i kolege Obradovića, Martinovića i Sandru Božić da odstanu od štrajka glađu i tako doprinesu smirivanju političkih tenzija, rekao je Vukadinović novinarima.

XS
SM
MD
LG