Linkovi

Incident ispred Skupštine Dveri zovu pobunom, a vlast fašizmom


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i lider Dveri Boško Obradović ispred Skupštine Srbije (izvor: Twitter profil Boška Obradovića)
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i lider Dveri Boško Obradović ispred Skupštine Srbije (izvor: Twitter profil Boška Obradovića)

Pristalice pokreta Dveri protestovale su jutros ispred Skupštine Srbije i tokom protesta došlo je do verbalnih i fizičkih sukoba sa narodnim poslanicima i ministrima koji su hteli da uđu u Skupštinu. Lider pokreta Dveri Boško Obradović tvrdi da je reč o "pobuni", dok predstavnici vlasti tvrde da je reč o "fašizmu".

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da je zbog incidenata privedeno 15 osoba i rekao da je "fizički nasrtaj Boška Obradovića i dela pristalica Saveza za Srbiju na narodne poslanike i druge ljude koji su pokušavali da uđu u Narodnu skupštinu kao čist fašizam".

Lider pokreta Dveri Boško Obradović kazao je da je protest bio pokušaj da se ukaže da zakoni koji su na dnevnom redu parlamenta predstavljaju kraj demokratije u Srbiji i da je zato potrebna pobuna.

Na snimku koji su objavili mediji se vidi da su Obradović i njegove pristalice verbalno i fizički napali narodne poslanike i ministre pri ulasku u Skupštinu. Deo incidenta vidi se i na snimku objavljenom na Tviter profilu Dveri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da država ima cilj da pokaže da se neće uplašiti onih koji misle da je urušavaju fašističkim metodama.

"Ne znam šta je cilj opozicije, ali cilj države je da pokaže da se neće uplašiti onih koji misle da fašističkim metodama, ne da preuzumaju vlast, već da urušavaju državu", rekao je Vučić za TV Prva i istakao da "batinanje nije politika".

Predsednik Srbije je nedugo nakon incidenta na Instagram profilu objavio snimak u kome je pozvao sve građane da najoštrije osude nasilje i rekao da su "fašističke falange" Boška Obradovića napale narodne poslanike.

Premijerka Ana Brnabić je osudila nasilje ispred Skupštine i poručila da "neće proći nekažnjeno".

XS
SM
MD
LG