Linkovi

Širi se štrajk u auto-industriji, radnici izašli na ulice u 20 američkih država


Radnici, članovi sindikata Ujedinjenih radnika automobilske industrijce, marširaju centrom Detroita, u petak 15. septembra 2023. (Foto: AP /Paul Sancya, ARHIVA)
Radnici, članovi sindikata Ujedinjenih radnika automobilske industrijce, marširaju centrom Detroita, u petak 15. septembra 2023. (Foto: AP /Paul Sancya, ARHIVA)

Članovi sindikata Ujedinjenih radnika u automobilskoj industriji (UAV) proširili su štrajk protiv velikih kompanija, i obustavili rad u 38 centara za distribuciju auto-delova kompanija Dženeral motors i Stelantis u 20 država.

Još 5.600 radnika priključio se štrajku u koji je prošle nedelje stupilo 13.000 od 146.000 članova sindikata.

Ford je pošteđen dodatnih štrajkova pošto je kompanija ispunila neke od zahteva sindikata tokom pregovora prošle nedelje, saopštio je predsednik UAV Šon Fejn.

“Postigli smo stvaran napredak u Fordu", rekao je Fejn tokom onlajn izlaganja članovima sindikata. "I dalje treba da rešimo neka ozbiljna pitanja, ali želimo da priznamo da Ford pokazuje ozbiljnu nameru da postigne dogovor."

“U Dži Emu i Stelantisu je druga priča", dodao je predsednik sindikata. Te kompanije su, prema njegovim rečima, odbacile predloge sindikata da povećaju plate zbog većih troškova života, daju radnicima deo profita i garantuju bezbednost poslova.

Član sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika Stiv Zifko i drugi učesnici štrajka prolaze pored Fordove fabrike u Vejnu u Mičigenu, 18. septembra 2023. (Foto: AP/Paul Sancya)
Član sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika Stiv Zifko i drugi učesnici štrajka prolaze pored Fordove fabrike u Vejnu u Mičigenu, 18. septembra 2023. (Foto: AP/Paul Sancya)

Ugovor UAV sa automobilskim kompanijama ističe u ponoć, 14. septembra, a radnici su obustavili rad i izašli iz Fordove fabrike blizu Detroita, fabrike Dženeral motorsa u Vencvilu u Mizuriju i fabrike džipova kompanije Stelantis u Toledu u Ohaju.

Fejn je ranije ove nedelje rekao da će pozvati radnike u još više fabrika da štrajkuju ako se ne postigne značajan napredak u pregovorima sa automobilskim kompanijama. Pregovori su nastavljeni u četvrtak iako nijedna strana nije prijavila neki pomak, a stavovi su im i dalje veoma udaljeni kada je reč o povećanju plate.

Pa ipak, posledice se još ne osećaju u salonima za prodaju automobila širom zemlje - verovatno će biti potrebno nekoliko nedelja dok štrajk ne izazove značajniji manjak novih vozila, smatraju analitičari. Cene bi, međutim, mogle da porastu, ako dođe do povećane kupovine zbog straha potrošača od smanjene ponude.

Sindikat traži povećanje plata od 36% u naredne četiri godine, i ukidanje nižih platnih razreda za nove radnike, a najsmeliji zahtev je 32-časovna radna nedelja za plaćenih 40 sati. Automobilske kompanije kažu da ne mogu da priušte da ispune zahteve sindikata uprkos ogromnom profitu, jer moraju da investiraju u prelazak na električna vozila.

Detroit njuz je objavio u četvrtak da je portparol sindikata u privatnoj prepisci porukama na platformi X, bivšem Tviteru, napisao da pregovarači nameravaju da "nanesu štetu reputaciji i izazovu operativni haos" u automobilskim kompanijama, te da "ako budemo uspeli da im nanosimo rane mesecima, neće znati šta da rade."

Ford i Dženeral motors kažu da su poruke znak da UAV nema dobre namere u pregovorima.

“Sada je jasno da su lideri UAV sve vreme nameravali da izazovu višemesečne poremećaje, bez obzira na štetu koju su izazvali svojim članovima i njihovim zajednicama", saopštio je Dži Em.

Portparol UAV, Džona Furman, nije potvrdio da je napisao poruke, koje su povezane sa istom fotografijom kao i njegov nalog na X-u, i nazvao ih je "privatnim porukama koje nije trebalo da budu objavljene", preneo je Detroit njuz.

XS
SM
MD
LG