Linkovi

Američka automobilska industrija vraća se u život


Radnici čekaju ispred fabrike kompanije Fijat Krajsler u Vorenu, u Mičigenu, 18. maj 2020. (Foto: Reuters/Rebecca Cook)

Tri američka proizvođača automobila sa sedištem u Detroitu i njihovi snabdevači pokrenuli su u ponedeljak proizvodnju posle dva meseca obustave zbog koronavirusa, čime je polako počeo da oživljava sektor koji zapošljava gotovo milion ljudi u Sjedinjenim Državama.

Stotine radnika su u ponedeljak rano ujutro u redovima čekale da počne smena u fabrici kamiona kompanije Fijat Krajsler automobili u Vorenu, u Mičigenu, prenosi agencija Rojters.

"Malo sam nervozan. Preduzeli su sve mere predrostrožnosti i uradili su sve što mogu da nas pripreme. Verujem u Boga", rekao je 53-godišnji Leri Smit.

Fijat Krajsler je u ponedeljak otvorio četiri fabrike za proizvodnju automobila, sa jednom smenom, kao i četiri fabrike za auto delove.

Dženeral motors otvara niz fabrika sa jednom smenom, između ostalog u Flintu u Mičigenu i u Fort Vejnu u Indijani.

Otvaranje fabrika za proizvodnju automobila biće test za povratak velikog broja radnika u drugim industrijama u Americi, bez rizika od novog širenja zaraze.

Dženeral motors, Ford i Fijat Krajsler nedeljama su se pripremali za otvaranje fabrika u Severnoj Americi, u okviru napora da se ponovo pokrene industrija koja čini šest odsto američke ekonomske aktivnosti.

Investitori su pozdravili postepeno obnavljanje proizvodnje, pa su akcije Dženeral motorsa porasle za više od 7 odsto u ponedeljak ujutro, Fijat Krajslera 6,5, a Forda 5,8 odsto.

Auto kompanije su izmenile proizvodne trake i ponovo obučile radnike da bi izbegle širenje zaraze koja bi ponovo mogla da poremeti proizvodnju.

Radnicima, koji su se u ponedeljak vratili u fabrike, merena je temperatura, dok su maske ili štitovi postali standardna oprema. Poslovi, kao što je ugradnja pojasa za vezivanje, koji su zahtevali da u vozilu budu dva ili više radnika, su izmenjeni da bi mogla da se drži bezbedna distanca.

Duž proizvodnih traka su instalirani plastični štitovi da bi se razdvojili radnici, a napravljen je i novi dizajn kafeterija da bi se držala fizička distanca. Drugi američki proizvođači takođe su uveli slične bezbednosne mere.

Pojedine autokompanije u južnom delu SAD, koje nisu deo zajedničkog sindikata radnika u auto industriji, proizvodnju su pokrenule ranije ovog meseca.

Kompanija Tesla je počela proizvodnju prošle nedelje urpkos restriktivnim merama u Kaliforniji, da bi je zatim zaustavila i pristala da ponovo otvori fabriku u ponedeljak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG