Linkovi

Španija dobila garancije o Gibraltaru


Španski premijer Pedro Sančez govori u palati Monkloa u Madridu, 24. novembra 2018.

Predsednik Evropske komisije Donald Tusk i španski premijer Pedro Sančez postigli su dogovor o budućnosti Gibraltara, čime je otklonjena glavna prepreka dan pre samita na kojem EU treba da podrži sporazum o Bregzitu.

Španija je zahtevala promene sporazuma i prateće deklaracije o novim odnosima Britanije i Unije da bi bilo precizirano da se budućnost Gibraltara, koji je Španija ustupila Britaniji 1713. ali na njega još polaže pravo, može odrediti samo u direktnim pregovorima Madrida i Londona.

Sančez je zapretio da će bojkotovati samit ukoliko London i članice EU ne potvrde pravo njegove zemlje da uloži veto na bilo koji budući sporazum koji se odnosi na Gibraltar.

Razgovori britanskih i španskih pregovarača sa zvaničnicima EU trajali su celu noć.

Sančez je izjavio da će sporazum "omogućiti da Španija direktno pregovara sa Britanijom o Gibraltaru" i dodao da će Španija glasati za Bregzit.

Predsednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker rekao je posle susreta sa Sančezom da su solidarnost i dijalog "evropski način da se pronađu rešenja."

Španija nema pravo veta na sporazum o Bregzitu, koji ne mora da se usvoji jednoglasno, ali može da spreči bilo kakav dogovor o slobodnoj trgovini između Britanije i EU, koji zahteva odobrenje svih 27 članica Evropske unije.

Paket o Bregzitu je suočen sa snažnim protivljenjem i u parlamentu Britanije. Ako tu ne bude usvojen, Britanija bi napustila evropski blok 29. marta 2019. bez sporazuma kojim bi se ublažili ekonomski poremećaji.

Pregovarači iz EU prisustvuju sastanku pripema za samit u Briselu u subotu a britanska premijerka Tereza Mej treba da se sastane sa Junkerom i Donaldom Tuskom, predsednikom Evropskog saveta.

Mej je u jednom radijskom intervjuu u petak upozorila da bi odbacivanje sporazuma dovelo do "još veće neizvesnosti i novih podela" pa čak mogao da rezultira izlaskom Britanije iz bloka bez dogovora sa EU. ​

Bivši ministar spoljnih poslova Britanije Boris Džonson u subotu je pozvao da se imenuje ministar koji će nadgledati pripreme za izlazak Britanije iz EU bez postignutog dogovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG