Linkovi

Španija traži garancije za Gibraltar pre podrške Bregzitu


Pregovarači Evropske unije sastali su se u petak da bi finalizovali nacrt sporazuma o izlasku Begzitu, pre samita u nedelju na kojem dogovor treba da se zvanično potvrdi.

Međutim, u poslednjem trenutku, Španija je tražila garancije u vezi sa budućnošću Gibraltara. Madrid želi da se unesu izmene u dogovor i prateću deklaraciju o novom odnosu EU i Britanije kako bi se razjasnilo da će se o budućnosti Gibraltara, koji je 1713. ustupljen Birtaniji ali Španija i dalje polaže pravo na njega – odlučiti u direktnim razgovorima Madrida I Londona.

Španski premijer Pedro Sančez na Tviteru je napisao da su Britanija I Španija “veoma udaljene” po tom pitanju, i da će, “ako ne bude promena, Španci uložiti veto na Bregzit”.

Najviši zvaničnik Gibraltara Fabijan Pikardo kritikovao je zahtev Španije o pisanim garancijama, istčući da Gibraltar pokazuje da nam je potreban direktan razgovor sa Španijom o spornim pitanjima.” On je izjavio za BBC da je Španija “fizička i geografska kapija Evrope za Gibraltar” navodeći da nema apsolutno nikakve potrebe da se ulaže veto da bi se Britanci doveli za pregovarački sto.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel izrazio je nadu da će pregovarači razrešiti preostala pitanja pre nedeljnog samite u Briselu.

XS
SM
MD
LG